Дачић: Супротно принципима о дијалогу

Насилно искључење предајника мобилне телефоније на Косову је потез који је супротан принципима договореним у Њујорку, о почетку дијалога о свим отвореним питањима, рекао министар Ивица Дачић, у разговору са шефом Еулекса Ив де Кермабоном.

Заменик председника владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић састао се данас са шефом Еулекса генералом Ивом де Кермабоном. Са Кермабоном разговарао је и министар за Косово и Метохију Горан Богдановић.

Дачић је рекао да је насилно искључење предајника мобилне телефоније на Косову и Метохији, потез који је супротан принципима договореним у Њујорку, о почетку дијалога о свим отвореним питањима.

Обе стране констатовале су да је приоритет очување стабилности у Покрајини, и да Еулекс треба да задржи статусно неутралну позицију.

"Закључак свих разговора са представницима међународне заједнице јесте да се све стране морају суздржати од једностраних потеза који могу да изазову дестабилизацију стања на Косову и Метохији", рекао је заменик премијера Србије.

Богдановић забринут, Кермабон ненадлежан 

Министар Богдановић је у разговору са Кермабоном изразио забринутост због онемогућавања рада "Телекому Србија" јужно од Ибра и истакао да се једностраним актом Приштине директно крше основна људска права Срба и узрокују озбиљне безбедносне импликације. 

Кермабон је поновио да је мобилна телефонија питање ван надлежности Еулекса, али је подвукао спремност да са руководством мисије ЕУ настави да принципијлелно ради на успостављању и поштовању владавине права на Косову и Метохији.

Припадници "Телекома Косова" и албанске специјалне полиције Роса уништиле су базне станице "Телекома Србије" на Косову. Од недеље, без сигнала мобилне телефоније је 80.000 Срба на централном Косову, Косовском Поморављу и Штрпцу, а Косовско Поморавље нема ни фиксну телефонију.

Богдановић и Кермабон, који је у опроштајној посети Београду, разговарали су о досадашњој сарадњи власти у Београду и Еулекса.

Министар Богдановић је нагласио да ће Београд остати принципијелан и конструктиван партнер док год се мисија ЕУ буде држала статусно неутралног мандата.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара