Тадић остаје на челу ДС-а

Портпаролка Демократске странке Јелена Триван изјавила да није реално очекивати да Борис Тадић, као председник те партије, има противкандидата на следећим изборима у ДС-у.

Легитимно је али није реално очекивати да Борис Тадић, као председник Демократске странке, има противкандидата на следећим изборима у тој странци, рекла је портпаролка ДС-а Јелена Триван.

"Уколико знамо да Србија нема бољег председника, уколико знамо да је Борис Тадић формално и неформално лидер у региону, онда је нереално очекивати да унутар саме ДС постоји неко ко не дели то мишљење и ко би мислио да је бољи од њега", рекла је Триван у интервјуу Танјугу.

Када је реч о броју потпредседника странке, Триван је истакла да је логично да постоји толико интересовање за изборе у ДС, веће него за било коју другу странку, јер су, како је рекла, руководство ДС и њена политика трасирали политику Србије.

"Наша политика је политика која креира Србију, као што су наши страначки лидери они који су по правилу ступали на чело Србије, па је логично велико интересовање изборе у ДС", истакла је она.

Нема фракција у ДС-у

Јелена Триван је рекла да унутар странке још нису разговарали о кандидатима за потпредседнике, али да их избори по Статуту чекају до краја године и да ће бити и одржани, те да је "легитимно и отворено да се за потпредседнике кандидује ко год то жели, али и да много тога што се говорило ових дана о изборима у ДС није тачно".

"Немамо унутарстраначки проблем, немамо расцеп, ни фракције, немамо проблем са унутрашњом борбом око функционерских места", указала је она и нагласила да ће они који су до сада водили ДС врло вероватно добити мандат да је и даље воде, јер су то радили добро и јер је ДС удвостручавала своје бирачко тело из избора у изборе.

Триванова сматра да великих изненађења неће бити. 

"Уколико се појаве неки нови људи они ће се појавити са разлогом, не да би се неке страначке амбиције и проблеми задовољавали или амортизовали, него зато што желимо да са новим људима покријемо неке нове делове политике и неке нове проблеме решавамо", рекла је портпарол ДС.

ДС и СНС немају ништа заједничко 

Говорећи о приближавању ставова Српске напредне странке ставовима ДС-а, Триван је рекла да се не слаже са изједначавањем те две странке у медијима, нарочито видљиво последњих дана у вези наводних спекулација о могућој коалицији демократа и напредњака.

"Те две странке немају ништа заједничко. ДС има темељно опредељење за демократско друштво и европске интерграције, док СНС има квазиевропску оријентацију, коју не може ни три дана да одржи, зависно од тога ко ће јој бити саговорник", рекла је она.

Према њеним речима, СНС свој вредносни став није променила, није се јасно определила ни према ратним злочинима, ни злочинцима, ни дешавањима из прошлости, а пропустила је прилику да, када је било речи и Резолуцији о Сребреници, промени своју реторику.

"У том смислу њихово европејство је врло прагматично и има за циљ да прикупи што већи број бирача, као што ће од те идеје одустати оног тренутка када то не буде профитабилно", рекла је Триван.

Безидејна опозиција

Коментаришући најављено удруживање опозиције, Триван је рекла да је то легитимно и да свака опозиција треба да буде алтернатива владајућој коалицији.

Оно што је лоше, додала је, то је да је опозиција у Србији безидејна, да је то један конгломерат свакаквих идеолошких приступа, у којој је све могуће, која нема један заједнички вредносни став, већ је окупља пука жеља за влашћу.

"Легитимно је да опозиција жели изборе, али је легитинмо и да грађани од њих очекују да понуде било какву платформу, било какву алтернативу. А то до сада нисмо чули", истакла је Триванова.

Према њеним речима, коалиција на власти састављена од СНС, ДСС, Покрета снага Србије била би опасна авантура за Србију, јер то значи да су у заједничком кошу најразличитије опције, најразличитије идеологије, које окупља једино жеља за влашћу и опасна потреба да се од свега што је добро за Србију одустане када то буде профитабилно.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара