Срби на Косову поново без телефона

"Телеком Косова" и припадници албанске специјалне полиције уништили опрему "Телекома Србије" на централном Космету. Мештани спречили демонтирање предајника на локацији Курилово у општини Зубин Поток на северу Косова.

Осамдесет хиљада Срба на Централном Косову, Косовском поморављу и Штрпцу од јутрос су без сигнала мобилне телефоније "Телекома Србије", а Косовско поморавље нема ни фиксну телефонију. Без сигнала МТС-а остала је и Метохија јер је искључен и предајник у Гораждевцу.

Радници "Телеком Косова" и припадници албанске специјалне полиције Роса уништили су базне станице мобилне телефоније "Телекома Србије" у Грачаници, Штрпцу, Коретишту у Kосовском поморављу и Витомирци код Пећи.

Домови здравља у селима око Грачанице су остали и без сигнала фиксне телефоније, чиме је и онемогућена и комуникација са службом хитне помоћи. 

Радници "Телеком Косова" са јаким снагама албанске полиције кренули су према локацији Курилово у општини Зубин Поток, на северу Косова, али су их у демонтирању предајника спречили мештани. На северу Косова ради и фиксна и мобилна телефонија.

У општини Зубин Поток у селу Дрен због искључења оператора протестовало је неколико стотина Срба. Протест је завршен после договора косовске полиције и Кфора са учесницима протеста, а тренутно су појачане снаге Еулекса и Кфора.

Портпарол Еулекса Ханс Кристијан-Класинг је рекао за агенцију Бета да акција искључивања предајника није у надлежности Еулекса и да не може да је коментарише, али да је став Еулекса да "комерцијална питања не треба политизовати".

Од јутрос на телефоне није било могуће добити и манастир Пећку Патријаршију где ће се за недељу дана, 3.октобра, обавити свечани чин устоличења српског патријарха Иринеја.

Представници српске општине Пећ наводе да је искључењем предајника у Гораждевцу прекинут једини комуникациони канал са осталим делом Србије.

Координатор технике "Телекома Србије" за Косово и Метохију Илија Ивановић рекао је да су у јутрос у 6.05 часова, јаке полицијске снаге уништиле опрему "Телекома Србије" на централном Косову, Косовском поморављу и Штрпцу.

"Са овим чином и силом коју су употребили Албанци, извршен је велики притисак на преостале Србе тако да су три велике српске енклаве у овом тренутку без сигнала мобилне телефоније, а у делу Косовског поморавља је уништена и фиксна телефонија", рекао је Ивановић.

Из "Телекома Србије" поручују да насилна акција над опремом телефоније на Космету показује "колико је велики проблем оних који су у Приштини пожелели да хитно продају такозвану Пошту и Телеком Косова, укључујући и отету имовину Телекома Србија, која им не припада".

"Телеком Србија" истиче да неће напустити своје кориснике и запослене на Косову и Метохији, "као што то није учињено ни 1999. године, нити марта 2004. године, нити овог пролећа".

Компанија саопштава да ће потенцијалне инвеститоре и инвестиционе банке упозорити да не купују Поште и Телеком Косова, јер је реч о спорној имовини. Крајем августа, преко лондонског Фајненшел тајмса, могући купци већ су упозорени да је реч о имовини која је отета од "Телекома Србије".

Реаговања на дешавања на Космету

Епархија Рашко-призренска и косовско-метохијска је саопштила да уништавањем базних станица "Телекома Србије" на Косову приштинске власти шаљу недвосмислену поруку српском народу да није добродошао у покрајини. Епархија је апеловала на међународне представнике да зауставе ту нехуману акцију.

Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић изјавио је да акција искључења сигнала српских оператера мобилне и фиксне телефоније у покрајини дестабилизује српску заједницу и да може довести у питање почетак преговора о Косову и Метохији.

Ивановић је рекао да Албанци нису сами кренули у онеспособљавање предајника српских оператера телефоније на Косову и Метохији и да за то имају подршку дела међународне заједнице који није заинтересован да дође до почетка дијалога Београд-Приштина.

Српска напредна странка осудила је догађаје на Космету и позвала представнике државе да не подлежу притисцима и да реагују на пристојан и цивилизован начин.

Члан Главног одбора напредњака Никола Шуваковић рекао је да се ради о грубим облицима притиска на људе, чија су основна и људска права угрожена, чиме албанско руководство у Приштини показује да не бира средства када је у питању остварење циљева које су зацртали.

Портпарол Демократске странке Србије Петар Петковић каже да та странка најоштрије  осуђује "вандалски чин албанских сецесиониста".

"Ово варварство, које је директно одобрено из Приштине, најбољи је показатељ да се на тлу јужне српске покрајине покушава да успостави лажна и деструктивна држава Косово", оценио је Петковић.

Према његовој оцени, рушење највиталнијих комуникацијских објекта има за циљ етнички чисто Косово и показује "како Хашим Тачи заправо види дијалог са Београдом".

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара