Уштеда реформом прописа

Кроз реформу прописа, до сада је остварена уштеда од 60 милиона евра, а до краја године, тај износ ће достићи 180 милиона евра, рекао премијер Цветковић. Најављено отварање Канцеларије за реформу прописа. Влада спровела две трећине препорука привредника у вези са реформом, рекао министар Динкић.

Премијер Србије Мирко Цветковић изјавио је да је до сада, кроз реформу прописа, која треба да олакша привређивање у земљи, остварено 60 милиона евра уштеде на годишњем нивоу и најавио да ће тај износ уштеде, усвајањем нацрта закона који је у процедури, до краја године достићи 180 милона евра.

На Конференцији о регулаторној реформи, Цветковић је најавио оснивање Канцеларије за регулаторну реформу, која треба да побољша анализу предлога који стижу од грађана и привреде, а у циљу растерећивања привреде.

Премијер је подсетио на то да је Влада Србије усвојила стратегију регулаторне реформе, од 2008. године до 2011. године, која подразумева не само уклањање неусклађености административних прописа, већ и јачање механизма контроле нових прописа.

Цветковић је навео да су до сада остварени значајни резултати, као и да Влада намерава да у наредном периоду, усвајањем Нацрта закона, до краја године стави ван снаге прописе који нису у функцији развоја привреде.

"Влада регулаторну реформу не доживљава као једнократни посао", рекао је Цветковић и подсетио на досадашње резултате: уређен нови систем за матичне књиге, једношалтерски систем за предају финансијских извештаја и промена редоследа намирења пореских обавеза.

Министар економије Млађан Динкић изјавио је да је Влада успела да спроведе две трећине препорука привредника у вези са реформама на смањењу прописа, што треба да омогући већи долазак инвеститора, али и напоменуо да није задовољан учинком.

Динкић је навео да нису спроведене и неке одлуке Владе, као што је она да путарине не буду исте висине за комби возила, препорука да се уплата пазара врши једном недељно.

Није омогућено ни да се уплата пореза на зараде врши на само један рачун, рекао је Динкић и додао да треба укинути и оверу техничке исправности возила на путном налогу, као и радне књижице, а ту евиденцију треба водити електронски.

Министар економије је посебно указао на то да још није омогућено електронско плаћање пореских обавеза. Као успех навео је скраћени поступак регистрације предузећа, прелазак на једношалтерски систем и смањење непотребне процедуре у спољној трговини.

Менаџер Светске банке у Србији Луп Брефорд је указао на то да "гиљотина прописа" омогућава привреди уштеду од 160 милиона евра годишње, али да је могуће достићи и 180 милиона евра.

Брефорд је најавио да ће Светска банка наставити да подржава тај пројекат у Србији, и захвалио шведској влади на помоћи, јер ће бити потребно да се изврши анализа неколико стотина прописа.

Конференцију о регулаторној реформи организовали су: Влада Србије, Светска банка, Међународна финансијска корпорација, Институт Светске банке и Балкански центар за регулаторну реформу, уз подршку Шведске међународне агенције за развој.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара