Европска перспектива - пут мира

Европска перспектива помаже останак на путу мира, рекла председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић на заседању Политичког комитета Савета Европе у Београду.

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић изјавила је да европска перспектива помаже земљама Западног Балкана и целокупном региону да остану на путу мира и стабилности.

Отварајући дводневно заседање Политичког комитета Парламентарне скупштине Савета Европе (ПС СЕ) у Београду, председница скупштине истакла је да Скупштина и Влада Србије стално потврђују приврженост Србије изградњи демократског друштва, заснованог на владавини права и поштовању људских и мањинских права, принципима тржишне економије и изградњи државних институција, у складу са критеријумима за приступање ЕУ.

Славица Ђукић-Дејановић је напоменула да је Скупштина Србије показала спремност да убрзано ради на усвајању нових закона на усклађивању са правном регулативом ЕУ, као и стандардима СЕ, али и да кроз парламентарну дипломатију покушава да олакша тај процес.

Председница српског парламента је истакла да је дводневни састанак, на којем је главна тема Изградња мира у државама бивше Југославије, потврда врло добру сарадњу ПС СЕ и Скупштине Србије.

Шеф делегације Србије при ПС СЕ Драгољуб Мићуновић истакао је да је улазак земаља бивше СФРЈ у ЕУ идеал који би, уколико би постао изгледан, ставио у други план мржњу, нетолеранцију и све остало што омета сарадњу тих држава.

Према његовим речима, државе бивше Југославије треба да раде не изградњи новог, европског идентитета, који би подразумевао прихватање толеранције, сарадње, равноправности, а у чему је веома важна улога Савета Европе, као заједничке куће тих држава.

Србија се, како је напоменуо, још увек налази у недовршеним пословима који ометају њен убрзан ход не само ка ЕУ, већ и ка европским вредностима.

"Надам се да ћемо то врло брзо променити и онда радити на развоју сарадње и толеранције", истакао је Мићуновић и додао да је улога СЕ у процесу помирења одлучујућа и велика.

Дводневни састанак у Дому Народне скупштине Србије биће искоришћен за размену мишљења са званичницима Србије, будући да ће састанку присуствовати и потпредседник Владе за европске интеграције и министар за науку и технолошки развој Божидар Ђелић, министар за Косово и Метохију Горан Богдановић и државни секретар Министарства спољних послова Мирко Стефановић.

На састанку ће бити речи и о редовним тема, које су на дневном реду Комитета, а у оквиру састанка биће одржана и Дебата о изградњи мира у земљама бивше Југославије, поводом презентовања уводног меморандума за извештај Помирење и политички дијалог између земаља бивше Југославије известиоца ПС СЕ Пјетра Марченара.

Теме првог дана заседања биће могућност транснационалне комисије за истину, правда за ратне злочине и ЕУ интеграције као механизам за дијалог, најављено је из београдске канцеларије Савета Европе.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије