Коректни односи у Влади

Односи у владајућој коалицији су коректни имајући у виду њену хетерогеност, рекао министар Расим Љајић. "Услов свих услова" поједностављивање и укрупњавање политичке сцене, истиче Љајић.

Министар рада и социјалне политике Расим Љајић рекао је да су односи у владајућој коалицији коректни с обзиром на њену хетерогеност, с тим да су укрупњавање политичке сцене и смањење броја посланика и министарстава у Србији, кораци који дугорочно воде политичкој стабилности земље.

"Односи у коалицији нису бољи ни гори него што су били с обзиром на то да је реч о једној коалицији која је бројна и хетерогена и која се, за сада, успешно суочава са тим унутрашњим разликама, али и са великим изазовима у економској и социјалној политици, па и у овој дипломатској борби везаној за Косово", истакао је Љајић у интервјуу Танјугу.

Лидер Социјалдемократске партије Србије сматра да је "услов свих услова" код нас и, како је рекао, у другачијим политичким културама, поједностављивање и укрупњавање политичке сцене.

"То би сасвим сигурно донело преко потребан мир, демократску стручну компетентну расправу и у великој мери би то било олакшање за све рефеорме које су започете, а многе нису завршене управо због те политичке нестабилности и због честих изборних циклуса", навео је Љајић.

Љајић тврди да је укрупњавање политичке сцене први корак, а наредни је, казао је, нешто о чему је до сада више пута говорио - смањење броја министарстава на 15 и посланика на 150.

Уверен да су то кораци који дугорочно воде политичкој стабилности у Србији, Љајић је са жаљем казао да он нема "ту политичку снагу да утиче да се све то догоди".

"Све што могу је да се борим за своје политичке идеје и да оне буду операционализоване да не остану на нивоу парола или флоскула. Али мање-више нико није против идеје о смањењу владе на 15 министарстава и смањење броја посланика на 150", истакао је Љајић.

Министар је навео да у овом тренутку то није тема у Влади Србије јер има других важнијих питања и проблема, и додао да нико и не очекује да се те промене догоде тако брзо, а поготово што је тешко очекивати брзе промене у том правцу.

"За будућност земље је јако важно да се ту поставе неки темељи на којима ће сви функционисати. Више сам него уверен да ће се то догодити и то много пре него што многи очекују", истакао је Љајић.

СДПС и ДС сарађују и без споразума   

Упитан када ће бити потписан у више наврата раније најављиван споразум његовог СДПС-а и Демократске странке, Љајић је казао да је "на ДС-у да одлучи када ће и дали ће тај споразум бити потписан".

Он, међутим, напомиње да две странке и без споразума сарађују као две блиске политичке странке које су заједно на изборима и у Влади.

Осврнувши се на учешће СДПС-а на локалним изборима у неколико градова заједно са Г17 плус, Љајић је рекао да је стратегија његове странке била жеља да се она промовише с обзиром на то да је реч о новој, младој, и још увек недовољно афирмисаној странци која је, како каже, препознатљва искључиво по њему.

У странци су хтели, додао је, да "буду видљиви" што, како је рекао, уз велику странку као што је ДС није могуће.

"Други разлог је то да смо хтели да тестирамо и нашу снагу у једној оваквој коалицији, да тестирамо економске и социјалне теме као доминантне у тим кампања. И то је било више него успешно", рекао је Љајић, не кријући задовољство.

Према његовим речима, СДПС има 69 општинских, односно градских одбора и повереништава у Србији, а наредни велики најављује у Крагујевцу за 16. септембар. Уследиће Краљево, Кикинда, Суботица.

Љајић је рекао да није било лако у условима какви јесу оснивати странку пошто је, сматра он, политика дојадила људима. Они су, рекао је, презасићени политиком.

"Код грађана преовладава мишљење да су сви политичари исти, да нема среће и спаса, и у таквој атмосфери бесперспективности и дефицита наде и оптимизма тешко је доћи до правих квалитетних кадрова", навео је министар, истакавши да се у СДПС-у труде да квалитет ни уком случају не треба подредити масовности.

"Ако треба да чекамо, чекаћемо да дођемо до квалитетних људи макар то утицало на нашу бројност и масовност јер не смемо по сваку цену ићи на то да нас има у целој Србији, а да с друге кадровски промашимо", рекао је он.

Љајићу смета то што се странка везује за њега и истиче да управо зато више неће бити министар јер жели, казао је, да на тај начин афирмише неке друге, младе људе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије