Приштина позива УН да одбаци резолуцију

Највиши косовски званичници упутили писмо земљама чланицама УН и међународним организацијама, од којих траже да одбаце резолуцију Србије о КиМ и да признају независност Косова.

Представници привремених институција у Приштини упутили су писмо земљама чланицама Уједињених нација и међународним организацијама, од којих траже да одбаце резолуцију Србије о Косову и Метохији, о којој ће се гласати на предстојећем заседању Генералне скупштине Уједињених Нација, и да признају незвисност Косова.

Повод за писмо које су упутили косовски председник и премијер Фатмир Сејдиу и Хашим Тачи, јесте одлука Међународног суда правде којом је, како тумаче у Приштини, "правно потврђено проглашење независности Косова", саопштено је из кабинета косовског председника.

Из кабинета председника Сејдијуа и премијера Тачија саопштено је да је свим чланицама УН упућено писмо у којем се од њих тражи да одбаце резолуцију Србије "као непотребан акт".

У писму које је упућено и земљама чланицама Исламске конференције, Арапске лиге, земљама Карипске заједнице, Конференције америчких држава, ОЕБС-а, Савета Европе и других организација, наводи се да потез Београда представља "непотребну критику" највишег суда УН који је пре месец дана донео одлуку да је декларација о независности Косова проглашена легално.

"У оквиру нових кретања после мишљења Међународног суда правде, који је потврдио законитост проглашавања независности Косова, са посебним поштовањем захтевамо од свих земаља чланица УН да се супротставе резолуцији коју је спонзорисала Србија, као непотребан корак и као неприхватљива критика МСП", наводи се у писму.

Писмо је такође упућено и високој представници ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

Признавање независности Косова, такође, се тражи и од држава које то до сада нису урадиле.

Србија је у свом предлогу резолуције упућеном Генералној скупштини УН навела да "једнострана сецесија није начин да се дође до државности", као ни пут за решавање територијалних несугласица.

Независност Косова до сада је признало 69 држава, од чега 22 државе чланице ЕУ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара