Читај ми!

Порука Приштини уочи седнице Комитета министара СЕ: Испунити услове да би пријем био на дневном реду

У Стразбуру је заседао Комитет министара Савета Европе, али на дневном реду није био захтев Приштине за чланство. Уочи почетка састанка немачка министарка спољних послова Аналена Бербок апеловала је на Приштину да што пре испуни услове, како би Немачка могла да охрабри већину за њен пријем у Савет Европе. Питање Приштине могло би да изазове поделе међу земљама у Савету Европе, рекао је француски државни секретар задужен за европске послове Жан Ноел Баро.

Порука Приштини уочи седнице Комитета министара СЕ: Испунити услове да би пријем био на дневном реду Порука Приштини уочи седнице Комитета министара СЕ: Испунити услове да би пријем био на дневном реду

На заседању Комитета министара Савета Европе у Стразбуру данас се није расправљало о чланству Приштине у Савету Европе, пошто је на почетку састанка усвојен коначан дневни ред, на којем се није нашао захтев Приштине за чланство у тој организацији, сазнаје Танјуг.

Наредна седница, на којој би се о тој теми расправљало, могла би да се одржи у новембру, рекли су Танјугу дипломатски извори.

На седници је безрезервну подршку чланству Приштине у тој организацији дало десетак земаља, међу којима су Скандинавске земље, Хрватска, Албанија, велика Британија и Ирска.

Председавајућа Комитетом министара Савета Европе Доминик Хаслер из Лихтенштајна рекла је да је на данашњој седници више пута поменут пријем Приштине у ту организацију, да је Комитет примио писмо земаља Квинте, као и да ће се размотрити наредни кораци.

Она је на конференцији за медије након одржане седнице рекла да је главна тема била подршка Украјини на путу ка реконструкцији, али и нови споразум о вештачкој интелигенцији који је усвојен.

Албански министар за Европу и спољне послове Игљи Хасани оценио је да је због тога што се на данашњој седници Комитета министара Савета Европе није расправљало о чланству такозваног Косова у тој организацији, пропуштена велика прилика.

Он је на свом Фејсбуку написао да Приштина мора да испуни обавезе које је преузела и да се усклади са "међународним партнерима".

Након Лихтенштајна, овим Комитетом ће председавати Литванија.

Званичници дали изјаве уочи седнице

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок апеловала је на Приштину да што пре испуни услове, како би Немачка могла да охрабри већину за пријем Приштине у Савет Европе.

Она је новинарима, уочи почетка састанка Комитета министара Савета Европе у Стразбуру, изнела тврдњу да би Приштина требало да постане чланица Савета Европе.

"Што пре да се створе сви услови како бисмо добили неопходну већину да Косово буде примљено у Савет Европе", рекла је Бербок.

Жан Ноел Баро из француског министарства спољних послова изјавио је да Француска сматра да у овој фази постоји ризик да би питање Приштине могло да изазове поделе међу земљама у Савету Европе и да би то питање требало да се разматра касније кад пређе пут за који сматрамо да је потребно да га пређе.

Жан Ноел Баро је новинарима уочи седнице Комитета министара рекао да је "Француска једна од чланица Савета Европе која признаје Косово" и која сматра да је у будућности његово место у Савету Европе.

"Ипак, Француска сматра да у том смислу Косово тек треба да пређе одређени пут и Француска је уосталом на располагању да прати Косово на том путу", рекао је Баро.

Стано: ЗСО дуготрајна неиспуњена обавеза Приштине

Портпарол ЕУ Петер Стано поручио је да су дијалог уз подршку ЕУ и пријава Приштине за чланство у Савету Европе одвојени процеси, али да су обе организације засноване на поштовању владавине права и људских права, као и права националних мањина.

"Важно је подсетити да је успостављање ЗСО дуготрајна неиспуњена обавеза Косова која произилази из Споразума о дијалогу из 2013. године – јединог Споразума о дијалогу који је ратификовао косовски парламент са двотрећинском већином гласова. Стога је то јасна законска обавеза за Косово према међународном праву, а тиме и питање владавине права која је важна за обе организације", рекао је Стано.

Додао је да поздравља спремност Приштине да се коначно ангажује сада јер од 2013. године није предузела никакве кораке ка успостављању ЗСО, упркос великим могућностима да то учини.

Истовремено, у складу са релевантним споразумима о дијалогу, Статут којим се успоставља ЗСО треба да буде представљен и разматран у дијалогу, рекао је Стано.

Француска, Немачка и Италија упутиле су раније писмо Аљбину Куртију у коме јасно истичу да Приштина није испунила услове међународне заједнице по питању чланства у Савету Европе с обзиром на то да није направљен ни један конкретан корак ка формирању ЗСО.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије