Срби на Косову чекају решење

Влада Србија трага за новим решењем како би ублажила последице одлуке Уставног суда Србије да укине додатак на плату запосленима у институцијама на КиМ. Део опозиције одлуку Уставног суда сматра супротном интересима Србије.

Како би ублажила последице одлуке Уставног суда Србије да укине додатак на плату од 50 одсто запосленима у државним институцијама на Косову и Метохији, Влада Србије покушава да пронађе решење. 

Из Владе поручују да буџетска средстава намењена Космету неће бити смањена, да остаје исти износ од око пола милијарде евра годишње, али да ће бити правилније распоређен.

"Морамо да нађемо начин да уважимо једну реалност да није исто живети у неким удаљеним енклавама на Косову, Косовском Поморављау, Штрпцу и неким другим општинама на Косову, или живети у Крагујевцу, Нишу, Новом Саду", рекао је министар за рад и социјалну политику Расим Љајић.

Љајић је истакао да Влада треба да пронађе могућност да реалност уважи јер Србија ће бити на Косову колико на Косову буде Срба.

"Теба учинити све да се тим људима обезбеде услови да остану и опстану на Косову", истакао је министар за рад и социјалну политику.

Прети одлазак Срба са Косова 

Ако се не нађе решење како да им се укидање додатка надокнади на други начин, многи од њих ће отићи, упозорава државни секретар министартва за КиМ Оливер Ивановић.

"Одлука је веома лоше примљена, поготово у вишим интелектуалним категоријма, професори, лекари, правници, они отприлике који се лако сналазе, лако се могу снаћи у другим деловима Србије", рекао је Ивановић.

Ивановић је истакао да ако плате буду изједначене они немају ниједан разлог да остану да живе у условима без струје, воде, телефона, са потпуном економском и политичком неизвесношћу.

"Сама чињеница да живе под отежаним условима живота рада мора бити узета у обзир прилоком исплата плата. Да ли ће то бити измена коефицијената или неко дртуго решење не знам, јер тражи р више министарстава, односно, читава Влада мора о томе да донесе одлуку", рекао је Ивановић.

Осуда одлуке Уставног суда 

Део опозиције одлуку Уставног суда сматра супротном интересима Србије и оцењује да се Влада скрива иза судске одлуке, како би ублажила негативне ефекте овако непопуларне мере.

"Уставни суд је донео одлуку да мандати одборника припадају одборницима, па је од 600 до сада враћено пет мандата. Њих баш брига за Уставни суд, а и за одлуку Уставног суда", рекао је потпредседник СНС-а Александар Вучић.

Петар Петковић из ДСС-а је рекао да се на тај начин Срби на Косову и Метохији терају на косовски казан, "односно на буџет лажне државе Косово, што је како многи говоре, део неког договора Београда и Приштине у успостављању добросуседских односа".

Уставни суд Србије оспорио је одлуком која је почела да се примењује 10. августа право на додатак на плату онима који раде у институцијама Србије на Косову.

Запослени у државним службама на Косову примали су 50 одсто већа примања од колега које раде на истим пословима у централној Србији.

Министар Љајић је представницима Црвеног крста у Мерошини уручио три возила за доставу хране корисницима народне кухиње у три општине на југу Србије.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара