СРС: Штетна одлука Уставног суда

Одлука Уставног суда Србије о укидању "косовског додатка" штетна и супротна виталном интересу Србије, поручују из СРС-а. Влада мора да нађе решење да се побољша материјални статус Срба који су остали на Косову, сматрају радикали.

Српска радикална странка оценила је да је одлука Уставног суда Србије о укидању "косовског додатка" штетна и супротна виталном интересу Србије да омогући опстанак што већег броја Срба на Косову и Метохији.

Радикали поручују да влада мора да нађе решење да се побољша материјални статус Срба који су остали да живе у јужној покрајини.

"Очигледно је да је одлука донета са циљем да се отежа положај преосталих Срба, који већ живе у немогућим условима, како би били принуђени да напусте Косово и Метохију", наведено је у саопштењу.

СРС се противи да Срби који су се одселили, а само се формално воде као житељи Косова и Метохије, као и локалне самоуправе које су измештене са тог простора, добијају материјалну помоћ.

Одлуком Уставног суда Србије, која је ступила на снагу објављивањем у "Службеном гласнику" 10. августа, укинут је додатак на плату запосленима на Косову и Метохији који примају плату из буџета, такозвани косовски додатак.

Уставни суд Србије оценио је да одлука владе, којом је уведен "косовски додатак", није уставна и представља позитвну дискриминацију.

Закључком, који је Влада Србије донела 17. јула 2003. године, било је предвиђено да запослени који живе и раде на подручју Косова и Метохије примају зараду увећану за 100 одсто.

Током 2008. године одлучено да, уместо дупле плате, запослени на Косову и Метохији, чије зараде се исплаћују из буџета, примају плату увећану за 50 одсто њеног износа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара