Тадић обилази Коридор 10

Председник Србије Борис Тадић посетио обилазницу око Димитровграда на Коридору 10. Тадић добио уверавања да ће радови на Коридору бити завршени до априла 2012. године. Председник Србије посетио и фабрику за производњу супа "Јумис" у Нишу.

Обиласком радова на Коридору 10, председник Србије Борис Тадић је започео посету Димитровграду и Нишу.

Тадић добио уверавања од инвеститора да радови на Коридору 10 теку предвиђеном динамиком, као и да ће бити завршени до средине априла 2012. године.

"Имамо још много посла на јужном краку према Бугарској, али је добро да је ова тешка деоница започета", рекао је Тадић.

На овом делу ће се изградити још два тунела и још седам мостова што говори да је деоница веома комплексна и да ће захтевати много радова, рекао је Тадић.

Говорећи о Јужном току, Тадић је рекао да се разматрају опције уласка тог гасовода у Србију код Зајечара или код Димитровграда.

"Бугарски и руски партнери и Србија обавиће консултације о томе и видети где је најрационалније да гасовод уђе у Србију", истакао је Тадић.

Бугарска је коначно ушла у пројекат Јужног тока у пуном капацитету, навео је Тадић и додао да је о месту уласка гасовода у Србију, што је пројекат руског Гаспрома, разговарао с бугарским премијером Бојком Борисовом током посете Варни прошле седмице.

Председник је нагласио да "није најважнија ствар да ли ће крак Јужног тока ући у Србију код Димитровграда или код Зајечара".

"Где год да Јужни ток уђе у Србију, касније ћемо приступити гасификацији читаве земље", рекао је Тадић.

Председник Србије оценио је и да се тиме што је Бугарска пуним капацитетом ушла у реализацију Јужног тока подиже вероватноћа бржег почетка изградње гасовода.

Будући магистрални гасовод Јужни ток, заједнички пројекат "Гаспрома" и италијанског "Енија", требало би да преноси руски гас испод Црног мора, цевоводом дугачким 900 километара, до Бугарске и преко Србије до других европских земаља.

Вредност инвестиције је процењена на 20 милијарди евра, капацитет гасовода требало би да буде 63 милијарде кубних метара годишње, изградња би требало да почне у 2013. години, а рок за завршетак радова је крај 2015. године.

Завршетак важних пројеката 

Председник Тадић је изјавио да је намера државе да у сваком делу покрене радове на великим инфраструктурним пројектима.

"Као председник Србије дајем подстицај да се сви важни пројекти доврше, јер је то одговорност сваког носиоца државних или друштвених функција у Србији", рекао је председник.

Према његовим речима, питање буџетског дефицита битно је како за финансијску, тако и за општу социјалну и политичку стабилност и за безбедност земље.

Тадић је додао да, као председник Националног савета за инфраструктуру, последњих дана објашњава грађанима и јавности да држава жели да заврши све пројекте, али да не може да се задужује и да на тај начин ствара "финансијску рупу у финансијском систему Србије".

Борис Тадић је, приликом обиласка фабрике за производњу супа и зачина за храну "Јумис" у Нишу, рекао да трговачки ланци не смеју да живе на уштрб произвођача, али да у Србији постоје предузетници који се баве само својом производњом и не воде рачуна о онима који су економски ослоњени на њих.

Председник је истакао да је потребно да постоји комплементарност између произвођача и трговаца и да рокови плаћања не смеју да буду предуги, јер доводе у питање ликвидност произвођача.

"Рокове треба смањивати до 90 дана. Сви дужи рокови исплате су врло опасни за произвођаче", казао је он.

Тадић је рекао и да су основа српске привреде мала и средња предузећа, и да она представљају инфраструктурну мрежу привреде у Србији. Та предузећа су, како је казао, гаранција успешног привређивања у дужем временском интервалу.

Осврћући се на економску ситуацију у Нишу, Тадић је рекао тај град већ деценијама није имао суштинске инвестиције, а да је потребно разрешити питање железничког чвора.

Председник Тадић обишао је Одељење за максилофациалну хирургију нишког Клиничког центра, а на крају посете прошетао Нишом и разговарао са грађанима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара