Тадић у Јабуци

Председник Борис Тадић поручио је у Јабуци да то место, које је пре две месеца било на ивици међунационалног сукоба, више никада не сме бити место раздора, већ средина у којој ће различите националне заједнице наставити да у миру негују свој идентитет.

Председник Србије Борис Тадић и заштитник грађана Саша Јанковић данас су у Јабуци код Панчева присуствовали обележавању сеоске славе - Светог Илије и позвали мештане да негују мултикултуралност и традицију складног саживота.

Не смемо да заборавимо насиље и дечака који је трагично изгубио живот у Јабуци, али не смемо ни да дозволимо да се то насиље понови, изјавио је Тадић.  

"Овде сам да бих спречио да ова Јабука постане јабука раздора и да бих допринео да се људи овде боље разумеју", рекао је српски председник.

"Желим да охрабрим и Македонце и Србе и Роме да обесхрабре оне који су склони освети и насиљу, јер само тако можемо да градимо и бољу Србију и бољу Јабуку", нагласио је Тадић.

Село Јабука се недавно нашло у центру пажње јавности након што су у њој умало избили међунационални сукоби. Група мештана је, после убиства дечака Дејана С, каменовала куће Рома.

"Морамо да негујемо сећање на дечака који је изгубио живот, али никако не смемо да допустимо ново насиље. Само тако можемо у Србији да имамо стабилност и развој", рекао је председник Тадић.

Предност различитости

Омбудсман Јанковић је указао да из саживота 19 различитих националних заједница у Јабуци могу проистећи најдивније ствари, јер различитост, према његовим речима, треба да буде предност, а не извор сукоба.

Јанковић је на мештане Јабуке апаловао да учине све да се насиље, које је претило да поремети односе у тој традиционално складној мултинационалној заједници, више никада не понови.

Заштитник грађана је поручио да ће држава настојати да кроз спорт, културу, образовање и социјално старање помогне да све заједнице у Јабуци наставе да живе у пријатељским односима.

Поруци мира придружила се градоначелница Панчева Весна Мартиновић која је позвала све заинтересоване да помогну програме превенције насиља у мултинационалним срединама.

После свечане седнице Савета Месне заједнице "Јабука" , Тадић и Јанковић су присуствовали и отварању ликовне изложбе у Дому културе "Кочо Рацин" где су изложени радови учесника дечје ликовне колоније.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара