Вархељи: Са члановима Владе Србије о реформској агенди, финализација у наредним данима

Премијер Милош Вучевић са члановима Владе Србије састао се са европским комесаром за суседство и проширење Оливером Вархељијем. Потписан је споразум којим ће Европска унија донирати 10 милиона евра за другу фазу програма увођења биомасе у општине по Србији која ће заменити угаљ.

Оливер Вархељи навео је у својој објави на платформи Икс (Твитер) да је са члановима Владе Србије имао детаљан разговор о "отвореним питањима реформске агенде, која треба да буде финализована у наредним данима".

Додао је да је диверзификација снабдевања гасом "најхитније питање". "Оно има значајне последице на будућност енергетске безбедности Србије", поручио је Вархељи.

У одвојеној објави навео да се јутрос састао са Милошем Вучевићем и члановима нове Владе Србије. "Ово је кључна година. Наредних пет година биће обликовано на основу данашњих кључних одлука. Нема времена за губљење", нагласио је Вархељи.

На конференцији за новинаре после састанка Вархељи је изразио наду да ће нова Влада Србије убрзати пут земље ка Европској унији.

Премијер Милош Вучевић оценио је у разговору са комесаром Европске уније да чланство остаје стратешки циљ Владе Србије и у новом мандату на чијем је он челу, саопштила је Влада Србије.

Како је саопштено, премијер Вучевић је истакао да је пред Србијом озбиљан процес чији је крајни циљ уређена и стабилна држава и бољи стандард за грађане Србије, додајући да очекује конкретан напредак у процесу придруживања и даљих реформи.

Истакао је да Србија континуирано радила на отварању Кластера 3, које је у потпуности спремно, додајући да од Европске уније очекује позитиван сигнал за његово отварање.

''Наш циљ је наставак даље модернизације земље и спровођење неопходних реформи, пре свега, у области владавине права'', навео је Вучевић.

Захвалио је европском комесару на подршци Србији у процесу придруживања Европској унији и оценио да су пред новом владом важни задаци и велики изазови, за које је Србија у потпуности спремна.

Вархељи је нагласио да је Србија напредовала по питању реформе правосуђа и медијских закона и да је пред новом владом важан задатак даљих структуралних реформи.

Истакао је да очекује напредак Србије на пољу европских интеграција у наредних пет година, до када ће трајати мандат новој Европској комисији.

Потписан споразум за другу фазу програма "Обновљиви извори енергије – развој тржишта биомасе у Србији"

У Влади Србије потписан је споразум којим ће Европска унија донирати 10 милиона евра за другу фазу програма "Обновљиви извори енергије – развој тржишта биомасе у Србији".

Донација ће омогућити прелазак на биомасу за више топлана – у Новом Пазару, Пријепољу, Бајиној Башти, Нишу, Рачи и Мајданпеку.

Споразум су потписале министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић и министарка за европске интеграције Тања Мишчевић, у присуству Вучевића, комесара Вархељија и амбасадорке Немачке Анке Конрад.

За учешће у другој фази увођења биомасе заинтересоване су општине Нови Пазар, Пријепоље, Бајина Башта, Ниш, Рача, Мајданпек, које ће кроз ове пројекте заменити угаљ, мазут и обезбедити додатне инвестиције у топловодну мрежу која је исто толико битна да се санира и реконструише, рекла је Ђедовић Хандановићева.

Према њеним речима, резултат инвестиција ће бити здравије и јефтиније грејање, губици ће бити мањи, емисије угљен и сумпор-диоксида чак за 99 одсто.

Вархељи је истакао да ћео снажнији фокус бити на реформама, уз већу финансијску помоћ од додатних шест милијарди евра за Западни Балкан.

"Циљ је убрзање основних реформи, укључујући и енергетски сектор како би био спреман за зелену транзицију и интеграцију на јединствено тржиште Европске уније", рекао је Вархељи.

"Није само будућност Србије да буде у Европској унији, већ је то у великој мери и садашњост, зато и можете да рачунате на нашу подршку. Надам се да ћемо и у будућности имати још оваквих инвестиција", додао је Вархељи.

Ђурић Вархељију: Чланство у ЕУ остаје приоритет спољне политике Србије

Министар спољних послова Марко Ђурић на састанку са Вархељијем, истакао је да је пуноправно чланство у ЕУ стратешко опредељење и приоритет спољне политике Србије.

Ђурић је истакао да ће нова влада на реализацији тог циља радити са обновљеном енергијом и констатовао да је Србија од 2014. године отворила 22 од 35 преговарачких поглавља са ЕУ и привремено затворила два, а да се наредном периоду надамо отварању барем једног од кластера.

"Србија је посвећена сарадњи са ЕУ у области спољне и безбедносне политике, у мери у којој не би били угрожени витални национални, политички и економски интереси наше земље", навео је шеф српске дипломатије.

Истакао је приврженост Београда решавању проблема на Косову и Метохији кроз дијалог, али и упозорио на све тежи положај српског народа у покрајини.

Како је саопштило Министарство спољних послова Србије, саговорници су разменили и мишљења о миграционим кретањима и изазовима које то доноси пред ЕУ и земље у њеном окружењу.

Дачић са Вархељијем: Приоритет Србије сузбијање ирегуларних миграција

И потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић састао се данас са Оливером Вархељијем и том приликом рекао је да је међу приоритетима Србије сузбијање ирегуларних миграција и заштита државне границе.

Имајући у виду улогу Министарства унутрашњих послова, као и добру сарадњу са европским институцијама у претходном периоду, Дачић је истакао да су такође и приоритети Србије и борба против кријумчарења и трговине људима, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

Европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархељи истакао је да је важно наставити са усклађивањем визне политике Србије са визном политиком ЕУ.

Дачић је подвукао да је наша страна спремна на подизање сарадње са европским партнерима на виши ниво, да ради по питању илегалних миграција и постепено усклађује своју визну политику са политиком ЕУ.

Саговорници су разменили мишљење о сарадњи у области Преговарачког поглавља 24 - правда, слобода и безбедност, посебно у борби против организованог криминала, тероризма и злоупотреба дрога.

Европски комесар је на свом налогу на друштвеној мрежи Икс прецизирао да се за Дачићем договорио о јачању безбедности граница и повећању броја повратака, усклађивању Србије са визном политиком ЕУ и сузбијању кријумчарења и организованих криминалних група.

Европски комесар за проширење разговарао је у понедељак са председником Александром Вучићем.

субота, 08. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије