Дрецун: Синхронизована кампања Приштине и Сарајева да се Срби прикажу као злочинци

Питање је да ли је већина земаља спремна да гласа против резолуције о Сребреници или ће бити уздржане. Буде ли изгласана, свакако неће допринети помирењу, рекао је за РТС народни посланик Милован Дрецун, члан скупштинског одбора за КиМ. Састанци које председник Србије и наше дипломате воде у Њујорку веома су важни, додао је. Резолуцијом о Сребреници која се протура, циљ је да се српски народ прикаже као злочиначки.

Водећи стручњаци за геноцид кажу да се у Сребреници то није догодило, рекао је Дрецун за РТС.

"Геноцид по дефиницији подразумева намеру да се уништи цео један народ или етничка група а тога није било. Није било  сличних догађаја по Босни, па су Американци за потребе Хашког трибунала увели појам 'локалног геноцида'", каже народни посланик.

Па чак и то није тачно, како каже Дрецун, јер је преко 20.000 жена, деце и стараца желело да пређе из Сребренице на територију под контролом бошњачких снага и постоје спискови тих људи којима је омогућен прелазак на ту територију.

"О каквом геноциду се онда ту ради? Питање је да ли је већина земаља спремна да гласа против те резолуције или ће бити уздржане. Та резолуција ако буде изгласана никако неће водити помирењу, а непоштовање и неравноправни третман према свим жртвама оставља дубок траг и узнемиреност код народа чије се жртве не поштују", рекао је Дрецун.

Синхронизована кампања Приштине и Сарајева

Говорећи о потезу приштинске делегације и Вјосе Османи и довођењу силованих жена на седницу Савета безбедности УН, Дрецун каже да је то намештање замке за Србију.

"Ви имате синхронизоване кампање режима Аљбина Куртија и из Сарајева којим се пропагира геноцид у Сребреници и на Косову. Приштина жели да прикаже Србију као злочиначку државу са крајњом идејом да то наплати. Отуда и потез Вјосе Османи да на седницу СБ УН доведе жене које су силоване", тврди Дрецун.

Политички и војни аналитичар је навео бројне примере силовања која су починили припадници ОВК а о којима се не говори.

"Терористичка ОВК је силовала првенствено Српкиње али и Ромкиње, Бошњакиње и Албанке. Највећи проблем је што су многе од њих потом и убијене. Вјоса Османи уопште не говори о силовањима ОВК, као и о киднаповању преко 1.500 Албанаца током 1999. године и по доласку Кфор-а. То што је Вјоса Османи урадила у Савету безбедности УН није само њена одговорност већ и земаља које су јој то омогућиле", рекао је за РТС Милован Дрецун.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара