Читај ми!

Петковић: Није било директних разговора, Приштина ће одбити све што је предлог српске стране

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је после састанка у Бриселу о динару, у оквиру дијалога Београда и Приштине, да је то пети састанак, а да се нису померили. Истакао је да је проблем што ће Приштина одбити све предлоге српске стране. Због тога није дошло ни до тројног састанка и директних разговора, јер Приштина није имала предлог, а не жели да разговара о нашем предлогу, рекао је Петковић.

Делегацију Београда ће и током пете рунде дијалога о једностраној одлуци Приштине да укине платни промет у динарима предводити директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, док би приштинску страну требало да представља њен главни преговарач Бесник Бисљими. 

Петковић је рекао да у Брисел долази са својим тимом, у којем су и финансијски експерти.

"Идемо у нади да пронађемо решење за динар, иако нисам оптимиста, имајући у виду неспремност Приштине да компромисом тражимо решења", рекао је Петковић.

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је у понедељак да ће касније ове недеље угостити главне преговараче Београда и Пришине у новој рунди разговора, са циљем да се пронађе привремено решење за људе који су погођени одлуком централне банке у Приштини да на КиМ буде укинут динар.

"Очекујем да обе стране на састанак дођу отворених умова, флексибилни и да буду оријентисани на проналажење решења, на основу идеја које су презентоване на претходним састанцима", навео је Лајчак на Фејсбуку.

Последњи састанак главних преговарача Београда и Приштине, који је био посвећен уредби централне банке у Приштини, према којој је једина валута дозвољена у готовинском платном промету на КиМ евро, одржан је 4. априла у Бриселу.

Главни преговарач Београда Петар Петковић тада је рекао да је делегација Београда изнела избалансирани предлог за решење проблема платног промета, који подразумева компромисно решење, али да Приштина није показала вољу за то.

Уредбом централне банке у Приштини, од 1. фебруара је једина валута у којој је дозвољен готовински платни промет на КиМ евро, што значи забрану динара.

То је довело у пiтање егзистенцију и опстанак Срба на КиМ, који своја примања од државе Србије добијају у динарима.

четвртак, 30. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије