Читај ми!

Вучић погођен каменом у главу, делегација евакуисана из Поточара

Премијер Србије је нападнут након комеморације жртвама злочина у Сребреници. Вучића је, прво вербално а затим и каменицама, напала група људи у Поточарима. Премијер Србије је каменицом погођен у главу а потом је делегација Србије евакуисана. Један од нападача је ухапшен.

Инциденти су почели након комеморације, када су делегације полагале цвеће у меморијалном комплексу.

Вучић је, праћен звиждуцима, положио цвеће, а затим је група људи почела да га гађа каменицама, ципелама и флашама с водом, јављају репортери Танјуга.

Током инцидента, Вучић је каменом погођен у главу, а наочаре су му сломљене.

У покушају да заштите премијера Вучића, чланови његовог обезбеђења су отворили панцир-торбе. Такође, један од чланова обезбеђења покушао је да развуче кишобран како би га заштитио, али је премијер то одбио. 

Нападачи су викали "Алаху екбер" (Бог је велики), "Умри, четниче", "Убиј га"...

Носили су и транспаренте на којима су исписали изјаву коју је дао као тадашњи припадник Српске радикалне странке у Скупштини Србије 20. јула 1995. године, 11 дана после геноцида у Сребреници. На транспарентима је писало: "Александар: За једног Србина, убићемо 100 муслимана".

Појединци из масе су насртали на обезбеђење српске делегације у покушају да дођу до Вучића и том приликом је дошло до физичког обрачуна са члановима обезбеђења. 

Полиција је интервенисала и сукобила се са нападачима, а један од нападача је и ухапшен. Српска делегација је евакуисана.

Српски премијер је, са пратњом, прошао кроз масу окупљених и напустио Поточаре, а делегација је безбедно стигла у Београд.

У том тренутку реис ул улема Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић је позвао многе присутне да остану достојанствени у свом болу.

"Немојмо дозволити онима који су бол проузроковали да данас буду овде изнад нашег достојанства. Останимо достојанствени као муслимамни то је наша обавеза према нашој вери", рекао је Кавазовић.

Позвао је присутне који су, како је рекао, дошли да клањају џеназу (укоп) својој браћи и сестрама, да своја лица окрену ка Кибли (Меки). 

Mинистар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је за да је премијер Вучић са члановима делегације успешно евакуисан ка Скеланима, на граници Србије и БиХ.

"С обзиром на то да смо очекивали овако нешто, ми смо убацили један број људи у цивилу у масу и они су одмах реаговали када је кренуо напад на премијера Вучића", истиче Лукач.

Камење је, како каже Лукач, летело са свих страна, Вучић је добио више лакших повреда и поломљене су му наочаре.

Ударце камењем задобили су и припадници полиције и обезбеђења српске делегације, прецизира Лукач и додаје да се у свему томе успело – премијер Вучић је благовремено извучен из масе.

"Они су потом ушли у возило и безбедно кренули ка граници, ка Скеланима", наводи министар полиције Српске.

Подсећа да се слично догодило и председнику Словеније Боруту Пахору, кога је полиција такође заштитила и спровела до Полицијске станице у Сребреници.

Лукач је изјавио касније да не зна на основу којих информација је српски премијер закључио да се, приликом напада на њега данас у Поточарима, "само радило о неким навијачким групама", и истиче да је можда реч и организованом нападу и покушају линча.  

Број коментара 88

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара