Читај ми!

Министарство спољних послова упутило протестну ноту Амбасади Хрватске

Министарство спољних послова Републике Србије упутило је протестну ноту Амбасади Републике Хрватске у Београду поводом забране уласка у Спомен-подручје Јасеновац министру без портфеља Ђорђу Милићевићу задуженом за координацију активности и мера у области односа Републике Србије са дијаспором.

Министарство спољних послова саопштило је да најоштрије осуђује забрану уласка у Спомен-подручје Јасеновац министру без портфеља Ђорђу Милићевићу задуженом за координацију активности и мера у области односа Републике Србије са дијаспором.

Како стоји у саопштењу МСП-а Србије, Република Хрватска, чланица Европске уније, чином забране уласка у Јасеновац ускратила је слободу кретања, које је једно од основних права на којима почива европска заједница.

Овај гест посебно је неприхватљив јер се њиме ускраћује право Републици Србији на одавање пијетета жртвама стравичних усташких злочина, међу којима су најбројније биле српске жртве, наводи се.

"Истовремено, овакав неадекватан третман министра у Влади Републике Србије носи крајње негативну поруку и не доприноси даљем развоју односа Републике Србије и Републике Хрватске", пише у саопштењу. 

Министарство спољних послова Републике Србије и овом приликом истиче како Република Србија остаје опредељена за вођење добросуседске политике са Републиком Хрватском, на принципима узајамног уважавања и поштовања европских и антифашистичких вредности, уз очекивање да хрватска држава поштује наведене вредности, закључује се у саопштењу.

среда, 29. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије