Читај ми!

Дачић са Зијаде о актуелној ситуацији на КиМ и атмосфери појачаних тензија

Министар спољних послова Ивица Дачић састао се са специјалном представницом генералног секретара УН и шефицом УНМИК Каролин Зијаде којој је пренео забринутост поводом недавних једностраних потеза Приштине. Важно је наставити трагање за компромисним решењима у дијалогу Београда и Приштине, поручила је Зијаде након одвојених састанака са Ивицом Дачићем и Петром Петковићем.

Састанак је одржан у контексту предстојеће редовне седнице Савета безбедности УН о УНМИК планиране за 22. април и Извештаја о раду УНМИК за последњи шестомесечни период.

Разговарано је о актуелној ситуацији на Косову и Метохији и атмосфери појачаних тензија које са циљем даљег протеривања српског становништва континуирано ствара Приштина, саопштило је Министарство спољних послова.

Министар Дачић изразио је забринутост поводом недавних једностраних потеза Приштине, посебно након укидања динара, и веома осетљиве безбедносне и политичке ситуације у покрајини.

Поновио је, да се, као и до сада, Србија залаже за деескалацију, очување мира и поштовање раније постигнутих договора, од којих договор постигнут у Бриселу 2013. године уз посредовање ЕУ, који предвиђа успостављање ЗСО, још чека да буде примењен од стране Приштине.

Каролин Зијаде је истакла значај одржавања консултација пред седницу Савета безбедности, као и да Уједињене нације у потпуности подржавају дијалог који се води под окриљем Европске уније и позвала је актере на конструктиван ангажман по питању испуњења прихваћених обавеза.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић је Каролин Зијаде упознао и са немогућим условима које је Приштина предвидела за спровођење референдума за смену четири градоначелника на северу Косова и Метохије,

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара