Читај ми!

Петковић са Зијаде о предстојећој седници СБ УН и тешком положају Срба на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић састао се са специјалном представницом генералног секретара УН и шефицом Мисије УН на КиМ (УНМИК) Каролин Зијаде са којом је разговарао о предстојећој седници Савета безбедности УН, као и перманентно тешком положају српског народа на Косову и Метохији, који је драстично погоршан најновијим, једностраним потезима Приштине. 

Петар Петковић је током састанка нагласио да је укидањем употребе динара на територији покрајине и забраном платног промета са централном Србијом, Србима онемогућена исплата њихових принадлежности, социјалне помоћи, као и финансирање српских институција на КиМ, што је наш народ довело на ивицу хуманитарне катастрофе.

"Видљива је намера Приштине да са овом одлуком потпуно са дневног реда скине и тему формирања Заједнице српских општина, са којом касни више од 4.000 дана, а у до сада потписаним споразумима, финансијска подршка Србима на КиМ предвиђена је кроз ЗСО", додао је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Петковић је Каролин Зијаде упознао и са немогућим условима које је Приштина предвидела за спровођење референдума за смену четири градоначелника на северу Косова и Метохије, нагласивши да Курти све чини да референдум не успе, односно да са 3,5 одсто гласова задржи власт лажних градоначелника на северу Косова и Метохије.

Подсетио је, да је поред смене градоначелника, неопходно и да одборници у локалним скупштинама поднесу оставке, што приштинске власти нису предвиделе.

Сви потези Приштине, провидно и недвосмислено, воде ка само једном циљу, а то је дефинитивно протеривање српског народа са вековнх огњишта на Косову и Метохији и затирање његовог постојања у покрајини, рекао је Петковић.

На крају разговора директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић нагласио је значај деловања Мисије УНМИК у складу са њеним мандатом и статусном неутралношћу, за Србе и остале налбанце у покрајини.

четвртак, 23. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара