Читај ми!

ЕУ позива Српску листу да преиспита одлуку о гласању за смену градоначелника

Европска унија позива Српску листу да преиспита одлуку да не учествује у гласању за смену албанских градоначелника у четири општине на северу КиМ, које би требало да буде одржано 21. априла, изјавила је портпаролка у спољнополитичкој служби ЕУ Набила Масрали.

Набила Масрали је рекла да ЕУ жали због одлуке Српске листе да не учествује у овим изборима, као и због одлуке да припадници српске заједнице не учествују на попису становништва на КиМ, који је почео у петак, 5. априла. 

"Жалимо због тога што је Српска листа одлучила да не учествује у изборима за опозив (албанских градоначелника), планираних за 21. април у четири северне општине", рекла је Масрали ма конференцији за новинаре у Бриселу. 

Оценила је да је за ЕУ кључно да се инклузивни локални избори на којима учествују Срби на КиМ одрже без услова у све четири општине на северу КиМ као и да би спровођење нових избора за градоначелнике осигурало "пуну заступљеност локалне власти на северу и помогло у деескалацији ситуације".

"Примили смо к знању забринутост косовских Срба у вези са процесом којим се омогућавају нови локални избори. Ипак, позивамо Српску листу да преиспита одлуку да не учествује на изборима, јер је демократија учешће, а бирачко тело косовских Срба да искористи своја права и изрази своје политичко мишљење на гласачкој кутији", рекла је Масрали.

Подсетила је да је Српска листа бојкотовала претходне локалне изборе на северу КиМ у априлу 2023. године, за које је рекла да, иако су одржани у складу са "правним оквиром" на КиМ, нису понудили дугорочно политичко решење због ниске излазности Срба.

Говорећи о попису она је рекла да је одлука Српске листе да не учествује за жаљење, јер је обезбеђивање ажурних података о становништву од највеће важности. 

Масрали је објаснила да попис олакшава праведну расподелу ресурса међу општинама, а помаже и у доношењу, како је рекла, "информисаних политичких одлука, планирању јавних услуга и решавању специфичних потреба различитих демографских група унутар становништва". 

Српска листа јуче је саопштила да је њен став да се не излази на предстојеће гласање на којем ће се одлучивати о смени четворице нелегитимних градоначелника на северу КиМ.

Како је истакао председник СЛ Златан Елек, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти учинио све да тај референдум не успе.

уторак, 28. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије