Елек: Став Српске листе је да се не излази на предстојећи референдум

Став Српске листе је да се не излази на предстојећи референдум на којем ће се одлучивати о смени четворице нелегитимних градоначелника на северу Косова и Метохије, јер је, како истичу, Аљбин Курти учинио све да тај референдум не успе.

Председник Српске листе Златан Елек рекао је на конференцији за новинаре да верује да њихов став осликава и став српског народа на северу КиМ и додао да није видео ниједан референдум на који се излази "уз присуство камера", пренео је ТВ Мост.

Елек је истакао да су Српска листа и Срби били конструктивни, у жељи да учествују у процесу референдума како би били смењени градоначелници који немају легитимитет, што су доказали током потписивања петиција, и поред тога што је и тада Курти спроводио једностране ескалаторне потезе на северу.

Подсетио је да су на изборима 23. априла прошле године, градоначелнци изабрани на основу гласања 1.567 бирача, од чега 13 Срба што је, како је рекао свега 3,47 одсто уписаних бирача. Елек је рекао и да је Административно упутство, које је Приштина донела 5. септембра прошле године - компликовано за спровођење због опструкција председника скупштина општина.

"И поред максималне репресије полиције, која је снимала и звала људе на разговоре оне који су покренули петицију, она је спроведена успешно и прикуљено је више од 20 одсто гласова који су били неопходни", навео је Елек и додао да је након тога ЦИК-у било потребно чак 45 дана да те потписе само преброје.

Немогуће процедуре

Према Елековим речима за гласање за смену градоначелника 21. априла предвиђене су немогуће процедуре. Подаци кажу да северу има 46. 248 бирача, а према упутству ЦИК-а неопоходно је да изађе 50 осто бирача плус један глас.

"У више наврата, приликом састанака са представницима замаља Квинте и амбасадорима, упозоравали смо да ови подаци нису тачни и да не одржавају право стање на терену, јер се у последњих неколико месеци исеслило више од 15 одсто људи са севера Косова и Метохије. Нажалост, нисмо наишли на разумевање", рекао је Елек.

Он је нагласио да постоји низ других процеса који су могли да буду употребљени за њихову смену, као што је опозив градоначелника. Указао је и да бирачки спискови не осликавају реално стање на терену. У последње време, каже, већи је број Албанаца на бирачким списковима, јер је за два месеца у свим општинама, број бирача несразмерно повећан, за чак 433 одсто.

Навео је и прецизне бројке албанских бирача по општинама, али и деловима градова на северу, наводећи их као неправилности које су приметили на терену. Елек је рекао да постоји низ мањкавости оперативног плана ЦИК-а, јер је бирачки списак закључен 8. априла, док је 4. априла објављен прелиминарни списак бирача ван Косова који се ажурира након жалби. Пријава је трајала од 5. априла, а онлајн апликација је до 3. априла. Регистрација за бираче ван Косова трајала је осам дана, од 29. марта, до 5. априла.

"Нелогично је да су један дан оставили да се списак бирача ажурира након одлука Косовског панела за жалбе да ли прихвата појединачне жалбе, док су 45 дана су проверавали нашу петицију", рекао је Елек, и додао да пријаве путем поште у прошлости нису биле успешне.

Да ли је референдум валидан

Елек је рекао и да велики број албанских политичара сумња да ли је референдум регуларно питање.

"Можда џабе излазимо на референфум и малтретирамо грађане који су довољно измалтретирани репресијама режима у Приштини. И то питање се поставља - да ли је референдум валидан по уставу. Једна ласта не чини пролеће. Доласком четири наших градоначелника, остају одборници Албанци до краја њиховог мандата“, рекао је Елек.

Елек сматра упитним и састав изборних комисија, јер је ЦИК формирала однос - четири Албанца "према" једном Србину, а све одлуке се доносе - простом већином. Нагласио је и да никада није видео да се на референдуму гласа уз камере.

Гласање уз камере

"Снимаће се сваки наш грађанин, што ће сутра сигурно користити као материјал Џељају Свечљи и његовим пуленима, да зову народ на разговоре у полицију, као што се и дешавало до сада“, указао је Елек. Према његовим речима, чак и да референдум успе, косовска председница Вјоса Османи има рок до када треба да распише гласање за смену градоначелника.

Зато је сигуран да ће градоначелници остати до краја свог мандара, без обзира да ли на референдум изађе 40, 50, 70 или 100 одсто грађана. Посебно га забрињава што се у Лепосавићу грађанима прети ускраћивањем социјалних давања и пензија од стране приштинских власти.

"Учешће у тим претњама имају и локални Срби. Људи са страхом питају да ли ће бити скинути са списка, јер им се претило кад су потписивали петицију, а имамо и информације да су одређени уклоњени са тих спискова. Став Српске листе је да се не учествује на референдуму који је расписао Аљбин Курти, јер је учинио све да тај референдум не успе. Овај став мислим да осликава став српског народа на северу Косова“, поручио је Елек.

четвртак, 20. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије