Читај ми!

Почео попис становништва на КиМ у организацији Приштине – Срби не желе да учествују

На Косову и Метохији данас је почео попис становништва, а организују га централне институције, преко Агенције за статистику. Ово је други попис становника од сукоба 1999. године. Из Приштине позивају све житеље на Косову, укључујући и Србе, да се региструју. Неизвесно је колико ће се Срба одазвати позиву, јер је њихово неповерење према централним институцијама у Приштини велико.

Неповерење је годинама све веће и чини се да је најизраженије од момента када су Албанци 2008. године једнострано прогласили независност на Косову.

Неповерење Срба према влади коју предводи Аљбин Курти и њеним одлукама, нарочито је изражено на северу Косова.

Српско становништво на северу је најхомогеније, а притиснуто је, како наводе, репресивним одлукама и потезима Приштине.

У последње три године влада у Приштини саградила је најмање пет база за смештај специјалних полицијских јединица. За градњу база, преко система експропријације, неретко је одузимана приватна имовина српских власника.

Специјалци полиције доскора су могли да се виде на сваком ћошку на северу Косова. На силу су од Срба одузете општинске зграде, неколико десетина Срба је у притвору по разним основама, што за наводно почињене ратне злочине, што за, како овде кажу, рушење уставног поретка. Пали су и људски животи.

Све то је утицало да Срби, било са севера или југа, са пуно резерве и неповерења гледају на све одлуке приштинске владе које се њих тичу, а најновија је регистрација становништва на Косову и Метохији.

Душан Радаковић из Центра за заступање демократске културе каже да је он први за попис јер се много важних ствари дефинише на основу њега, али да у овом случају сматра да није добар тренутак.

"Да је стање другачије и да су Срби у институцијама, ја бих први гласао, јер много важних ствари се кроз попис дефинише – буџети општина, на који начин функционише, како се уопште финансирају донације кроз централне институције. Ја сам први за попис, али не у овом, благо речено, лудилу и политичком и у сваком смислу, пресије, експропријације, неповерења становништва према институцијама", рекао је Радаковић.

Доводи у питање и то како ће Албанци бити пописани на северу Косова и Метохије.

"Дефинитивно није добар период, нема повратка у институције, нема ЗСО, много је фактора који утичу да Срби не изађу на попис, односно становништво на северу. Не знам ни како ће Албанци бити пописани на северу, ко ће то радити. На хиљаду питања нема одговора", навео је Радаковић.

Најновији у низу потеза централних власти према Србима на Косову је и одлука о укидању динара као платежног средства, и њоме су Србе удаљили од себе још више, угрожавајући им и егзистенцију.

Српска листа против пописа

Из Српске листе су данас саопштили да Срби неће учествовати на предстојећем попису, називајући га лажним, јер, додају, Аљбин Курти њиме жели да потврди свој срамни успех у протеривању Срба.

Кажу да би за Србе било највеће понижење да учествују на попису у тренутку када им влада предвођена Куртијем ускраћује право на пензије, плате, онемогућује нормално функционисање здравства, социјалних давања, укида право гласа, хапси их и прогони, милитаризује север Косова и Метохије.

Такође указују да им влада забрањује вакцинацију и допремање лекова, онемогућује допремање хране и намирница из централне Србије, укида све постигнуте споразуме, забрањује српску штампу, укида српско писмо на јавним местима и саобраћајним знацима...

Аљбин Курти је пре неки дан навео да ће током пописа бити регистрована и ратна штета, за потребе формираног Института за ратне злочине.

Из Српске листе кажу да премијер у Приштини жели да овим пописом додатно нападне Србију са некаквим захтевима за ратну одштету, што додатно одвраћа сваког Србина да буде део регистрације.

Регистрација има обавезујући карактер

Према најавама из Приштине, регистрација има обавезујући карактер, а они који је буду бојкотовали могу да ризикују да буду кажњени и до 2.000 евра.

Срби на северу су бојкотовали претходни попис пре 13 година, а у срединама јужно од Ибра регистровано их је нешто више од 25.000, што ни приближно не одговара стварном броју Срба.

Према попису од пре 13 година, на Косову и Метохији има нешто више од 1.700.000 људи, од којих је преко 90 одсто Албанаца. Међутим, велико је питање колико њих заиста живи на Косову.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара