Читај ми!

Брнабићева позвала све посланичке групе на дијалог о примени свих препорука ОДИХР-а

Председница парламента Србије Ана Брнабић упутила је позив свим посланичким групама на разговоре о примени препорука ОДИХР-а. Жеља је да се настави дијалог о теми изборног процеса на основу препорука ОДИХР-а око којих постоји широк политички консензус, наводи се у позиву Брнабићеве. На претходно одржаном колегијуму власти и опозиције није дошло до договора.

Председница Народне скупштине Србије Ана Брнабић упутила је свим посланичким групама позив за нови састанак у четвртак, у 10 часова, на коме ће се разговарати о примени свих препорука ОДИХР-а усмерених ка унапређењу изборног процеса у Србији.

Брнабићева је, како се наводи у позиву, позвала све посланичке групе у парламенту из жеље да се у оквиру Народне скупштине, као институције са највећим демократским капацитетом, настави дијалог о теми око које несумњиво постоји широк политички консензус, а то је примена свих препорука ОДИХР-а усмерених ка унапређењу изборног процеса у Србији.

"У фокусу састанка ће бити радне верзије измена закона које је у сврху примене препорука ОДИХР припремила Радна група Владе за сарадњу са Организацијом за европску безбедност и сарадњу и Канцеларијом за демократске институције и људска права", наводи се у позиву председнице парламента.

Поред парламентарних странака, за састанак у четвртак позив су добиле и организације цивилног друштва – ЦеСИД, ЦРТА, Транспарентност Србија као и међународни партнери Републике Србије који су до сада учествовали на састанцима у вези са применом препорука ОДИХР-а.

Претходна рунда разговора окончана без договора

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић расписала је београдске изборе за 2. јун. 

Претходно је у Скупштини Србије завршен колегијум на којем су учествовали председница парламента Ана Брнабић и шефови посланичких група у парламенту, а на коме се разговарало о примени препорука Канцеларије за демократске институције и људска права (ОДИХР).

До договора није дошло.

Брнабићева је истакла да опозиција није желела да разговара о алтернативном предлогу, док је посланик опозиције Мирослав Алексић изјавио да договор није постигнут јер "власт не жели да се избори одрже у истом дану у Београду и осталим локалним самоуправама".

четвртак, 16. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара