Читај ми!

Скупштински колегијум о изборним условима без договора власти и опозиције

У Скупштини Србије завршен је колегијум на којем су учествали председница парламента Ана Брнабић и шефови посланичких група у парламенту, а на коме се разговарало о примени препорука Канцеларије за демократске институције и људска права (ОДИХР). Ана Брнабић: Опозиција није желела да разговара о алтернативном предлогу. Посланик опозиције Мирослав Алексић изјавио да договор није постигнут.

На скупштинском колегијуму није дошло до договора власти и опозиције о изборним условима.

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је да јој је изузетно жао што нису постигли договор са опозицијом на Колегијуму где се расправљало о примени препорука ОДИХР-а и изборним условима за предстојеће београдске и локалне изборе, али да опозиција није желела ни да размотри алтернативне предлоге које је изнела.

"Представници опозиције окупљени око коалиције 'Србија против насиља' нису желели да размотре алтернативни предлог. Нисам дошла да кажем 'не', већ сам од понедељка размишљала шта сам могла да им понудим да им изађемо у сусрет да се дође до компромиса. Компромис је кључна реч", поручила је Брнабићева на конференцији за новинаре у холу Скупштине Србије.

Она је додала да је опозиција, нажалост, поновила свој ултиматум. "Не мислим да је добро, посебно у политици, разговарати језиком ултиматума и надам се да ће поново размотрити оно што смо им понудили", додала је Брнабићева.

Председница Скупштине је рекла да јој је посебно забрињавајуће што су представници СПН-а одбили експлицитно да раде заједно на даљој имплементацији препорука ОДИХР-а.

"Моја врата остају отворена и тиме сам закључила данашњи састанак", рекла је Брнабићева.

Алексић: Власт изабрала да на изборе иде без опозиције

Посланик листе "Србија против насиља" Мирослав Алексић изјавио је, после Колегијума, да на преговорима власти и опозиције у вези са изборним условима није постигнут резултат и да се не зна како ће изгледати избори у Београду и локалним самоуправама, "ако их уопште буде било".

Алексић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије није прецизирао да ли се део опозиције предвођен листом "Србија против насиља” одлучио да бојкотује најављене београдске изборе 2. јуна.

Алексић је рекао да није било искрене намере власти. "Власт не жели да се избори одрже у истом дану у Београду и осталим локалним самоуправама, што потврђује да желе да наставе са оним што су радили", рекао је Алексић. 

Он је оценио да је власт "изабрала да на изборе иде без опозиције, јер је по њима у реду да има фантомских бирача".

Посланик коалиције НАДА Војислав Михаиловић рекао је да власт не жели да изађе у сусрет захтевима опозиције који су "минимум минимума да би избори били фер и поштени".

"У случају да власт истраје на таквом ставу, ти избори неће бити избори и ми једноставно не можемо да изађемо на такве изборе, а такви избори неће бити важећи", рекао је Михаиловић.

"Опозиција крива за неуспех преговора"

Шеф посланичке групе "Ми - Глас из народа" Бранко Павловић изјавио је да је та посланичка група подржала захтев "Србије против насиља", Нове ДСС и ПОКС-а да београдски и локални избори буду одржани у исто време, 2. јуна, али за неуспех преговора криви опозицију.

"Не делимо њихово мишљење да је реч о разликама које морају довести до поделе, али врло оштро осуђујемо њихово напуштање седнице, зато што немају убедљиву аргументацију. Власт има врло убедљиву аргументацију, да не може да мења закон продужавањем рока за локалне изборе", рекао је Павловић у холу Скупштине Србије. 

Нагласио је да нема добрих решења и да сматра да је тачно образложење владајуће партије да би се удовољавањем захтева опозиције отворила Пандорина кутија.

"Напустити разговор јер владајућа групација није прихватила нешто, за шта има озбиљан темељ да не прихвати, инсистирање је  на поделама у друштву које не постоје. То су политичке разлике, то не може да доведе до подела, а овај потез је заправо жеља да се поделе додатно продубе и одржи атмосфера неповерења у изборни процес", рекао је Павловић.

Власт и опозиција су се први пут после децембарских избора нашли за истим столом у парламенту у понедељак, 1. априла, како би разговарали о изборним условима, али договор, како је речено новинарима, није био постигнут.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво