Читај ми!

Милош Вучевић од избора до мандатара – шта је за РТС говорио о будућој влади, КиМ и војном року

Мандатар за састав нове Владе Србије Милош Вучевић недавно је најавио да ће нова влада бити влада континуитета, али са новом енергијом и новим лицима у кабинету. Поручио је да они који буду у Немањиној 11 треба да буду свесни одговорности. Истакао је да Приштина својим поступцима Србима на КиМ шаље поруку да нису пожељни на просторима где вековима живе. О препоруци за чланство Приштине у Савету Европе, Вучевић је навео да Србија има адекватне одговоре на могуће ситуације. Почетком године поручио је да неће одустати од иницијативе о поновном увођењу обавезе служења војног рока.

Председник Српске напредне странке Милош Вучевић, који је предложен за мандатара за састав нове Владе Србије, у интервјуу за РТС у среду 27. марта најавио је да ће кичма програма рада будуће Владе Србије бити оно што је изложено кроз пројекат "Скок у будућност – Србија 2027".  

У политичком смислу, рекао је да ће нова влада бити влада континутитета и да верује да ће се у наредним данима видети јасне контуре будуће владе.

"Нисмо закаснили, зато и постоје законски рокови од 90 дана за формирање владе. Нити је то преседан, нити је то нешто необично у политичком животу, не Србије него у Европи и читавом свету. Значи, нигде нисмо закаснили, влада обавља своје редовне задатке", рекао је Вучевић.

"Нова влада мора да донесе и нову енергију, и нека нова лица, и неку нову снагу, и нови оптимизам, нову вољу да се бори заједно са председником, са Народном скупштином, за Србију, за све њене грађане. И, пре свега, да они који ће бити део кабинета у Немањиној 11 буду свесни одговорности", навео је Вучевић.

Истакао је тада да је себе видео као део тима, на којој год да је позицији – "клупи за резерве или трибинама".

"Верујем у ову политику јер то је једина политика која чува Србију", поручио је тада Вучевић.

О Косову и Метохији, региону, Русији и притисцима на Србију

Милош Вучевић је 1. фебруара, говорећи о ситуацији на Косову и Метохији, оценио да је реалност да се против Срба на КиМ покрећу нови судски поступци за наводне ратне злочине и да се на тај начин целој српској заједници шаље порука да нису пожељни или не могу да остану и опстану на просторима где вековима живе.

"Друго, сигурно је да се настављају политички притисци, свеукупни политички притисци на Републику Србију по питању Kосова и Метохије, али не само питању Kосова и Метохије, мислим да је ту наравно питање и односа према Руској Федерацији данас, имамо питање и покушаја унитаризације Босне и Херцеговине, питање односа у региону. Нимало лак период, пре свега, рекао бих, у наредних шест месеци, а Kосово и Метохија ће бити доминантна тема", истакао је Вучевић.

Поручио је да Београд треба да настави да буде максимално конструктиван, чувајући државне и националне интересе, али и да има јасно дефинисане црвене линије.

Ипак, Вучевић је тада оценио да је маневарски простор Београда "површине петопарца".

"Само они који су веома вични геополитици, политици, стратегији па и тактици могу да одрже или сачувају лопту на таквом малом или суженом, скученом маневарском простору. То је просто последица ствари које су се дешавале од Берлинског конгреса до данас. Kо не жели то да сагледа као јединствен низ догађаја или след чињеница који нас воде или доводе до ове ситуације, не разуме питање Kосова и Метохије", навео је Вучевић.

Тада је оценио и да Албанци праве једну историјску грешку користећи неспорно своју доминантну демографску позицију на Kосову и Метохији.

"Чине велике грешке по Србе, а то се никада историјски не исплати. Мислим да народ који је доминантан у смислу бројности никада не треба да ради оном народу који је малобројнији у том тренутку као што се данас дешава Србији на Kосову и Метохији од стране Албанаца. Ми Срби смо правили у одређеним историјским периодима грешке и према Албанцима и према себи. Бојим се да Албанци нису извукли никакву поуку и наравоученије из свега тога и раде још горе ствари него што може ико да претпостави, а то у даљем развоју догађаја не мислим да може да се врати на добро", оценио је Вучевић.

О препоруци Доре Бакојани: Србија има адекватне одговоре на све могуће ситуације

Говорећи о недавној препоруци Доре Бакојани да Приштина постане пуноправни члан Савета Европе, Вучевић је 27. марта за РТС оценио да је то први пут да територија која није држава у пуном смислу добија прилику и статус фаворизованог субјеката у међународном јавном праву у процесу прикључивања СЕ.

"Видели смо фестивал лицемерја и лакрдије у међународном јавном праву, да све што важи за све, не важи само за Албанце са тзв. Косова,  да све што су гарантовали Србији не постоји и нема санкција према Приштини", рекао је Вучевић.

Истакао је да Србија има адекватне одговоре на све могуће ситуације, па и на оно што ће се дешавати у Савету Европе, као и да не показује унапред све карте.

"Ми да гледамо на политичком, дипломатском плану да урадимо све што можемо, а наравно да држава Србија има адекватне одговоре на све могуће ситуације, па и у односу на ово што ће се дешавати у Савету Европе, да не истрчимо унапред, да се ни не јуначимо, да видимо шта су државни и национални интереси Србије и како да у овим готово немогућим условима штитимо исте", рекао је Вучевић.

О увођењу обавезе служења војног рока

Вучевић је од 2022. године обављао функцију потпредседника Владе и министра одбране. Почетак године обележила је иницијатива Генералштаба Војске Србије о поновном увођењу обавезе служења војног рока.

У разговору за РТС 11. јануара Милош Вучевић је рекао да ни Министарство одбране ни Генералштаб неће одустати од те иницијативе.

"Наш предлог је најдуже до четири месеца и ми ћемо, наравно, ако држава то прихвати, тражити и један временски оквир да можемо припремити касарне, регрутационе центре за услове за прихват младе војске, нових регрута у складу са савременим околностима живота. Не желимо да вратимо време у седамдесете, осамдесете или деведесете, него да ти момци, будући војници, понос Србије, имају најбоље могуће услове за живот у касарнама", нагласио је Вучевић.

Мандатар за састав нове Владе је у разговору за РТС 1. фебруара навео да оно што сада имамо то није више иста војска као пре 10 година, али остаје питање како да попунимо све јединице.

Како је рекао, након 13 година од суспензије војног рока после анализе изнети су аргументи зашто треба вратити војну обавезу.

"Враћање војног рока није у вези за дешавањима на КиМ. Имамо ерозију одбрамбеног система Републике Србије, годишње изгубимо 60.000 оних који излазе из резервног састава војске због година и старости, а имамо свега 1.500 нових припадника. Питање је која држава може то да издржи“, навео је Вучевић.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије