Читај ми!

Вучевић: Имамо спреман одговор на оно што ће се дешавати у Савету Европе, нова влада имаће нову енергију и нова лица

Потпредседник Владе и министар одбране у техничком мандату Милош Вучевић рекао је, коментаришући данашњу седницу у Савету Европе о пријему Приштине у ту организацију, да су на делу фестивал лицемерја и лакрдије у међународном јавном праву јер све што важи за све, не важи само за Албанце у тзв. Косову. У разговору за РТС је рекао да ће Влада бити формирана на време, да ће имати нову енергију и нова лица.

Политички комитет Парламентарне Скупштине Савета Европе на данашњој седници гласаће о препоруци известиоца Доре Бакојани да тзв. Косово буде примљено у ту организацију. 

Потпредседник Владе и министар одбране у техничком мандату Милош Вучевић рекао је у разговору за РТС да је Приштина требало да испуни три услова – врати земљу Високим Дечанима, формира ЗСО и заустави експропријацију имовине у српским општинама.

Међутим, врата Савета Европе отворила су се одмах по испуњавању првог услова, а и до тога је дошло осам година од изречене пресуде, истакао је Вучевић уз напомену да Приштина има већину, мада нема консензус у Савету Европе.

То је први пут да територија која није држава у пуном смислу добија прилику и статус фаворизованог субјеката у међународном јавном праву у процесу прикључивања СЕ.

"Видели смо фестивал лицемерја и лакрдије у међународном јавном праву, да све што важи за све, не важи само за Албанце са тзв. Косова,  да све што су гарантовали Србији не постоји и нема санкција према Приштини", рекао је Вучевић.

Истакао је да Србија има адекватне одговоре на све могуће ситуације, па и на оно што ће се дешавати у Савету Европе, као и да не показује унапред све карте.

"Ми да гледамо на политичком, дипломатском плану да урадимо све што можемо, а наравно да држава Србија има адекватне одговоре на све могуће ситуације, па и у односу на ово што ће се дешавати у Савету Европе, да не истрчимо унапред, да се ни не јуначимо, да видимо шта су државни и национални интереси Србије и како да у овим готово немогућим условима штитимо исте", рекао је Вучевић.

Повећано присуство снага реда на улицама 

На питање каква је безбедносна ситуација у Србији, Вучевић одговара да ситуација на КиМ представља највећи безбедносни ризик за нашу земљу.

“Имајући у виду све оно што се дешава – наоружавање такозваних косовских безбедносних снага и процес формирања војске, коју они упорно покушавају да инсталирају, односно да формирају“, рекао је министар одбране.

Када је реч о безбедности у централној Србији, у контексту терористичког напада у Москви, након седнице Савета за националну безбедност подељене су јасне инструкције.

“МУП је појачао присуство својих припадника. Безбедносно-информативна агенција је појачала своју контраобавештајну и обавештајну активност, али свакако и присуство на самом терену. И Министарство одбране је добило налог од председника државе, односно Војска Србије, да и патроле војне полиције буду присутне на јавном простору, плус наше две војне агенције – безбедносна и обавештајна“, рекао је Вучевић.

Вучевић најављује владу континуитета

Вучевић, који је и потпредседник владе и председник СНС-а, истакао је да због терористичког напада у Москви, питања безбедности, укидања динара на Косову и Метохији и даљих притисака, односно процеса пријема тзв. Косова у Савет Европе, нису имали услове да се баве формирањем нове владе.

"Верујем да ћемо у наредних седам, 10, 15 дана видети јасне контуре будуће владе и да ћемо о томе обавестити јавност. Нисмо закаснили, зато и постоје законски рокови од 90 дана за формирање владе. Нити је то преседан, нити је то нешто необично у политичком животу, не Србије него у Европи и читавом свету. Значи, нигде нисмо закаснили, влада обавља своје редовне задатке", рекао је Вучевић.

Најавио је да ће у смислу политике то бити влада континуитета, а кичма програма рада будуће владе биће оно што је изложено кроз пројекат "Скок у будућност – Србија 2027".

"Нова влада мора да донесе и нову енергију, и нека нова лица, и неку нову снагу, и нови оптимизам, нову вољу да се бори заједно са председником, са Народном скупштином, за Србију, за све њене грађане. И, пре свега, да они који ће бити део кабинета у Немањиној 11 буду свесни одговорности", навео је Вучевић.

Поручује да себе види део тима, на којој год да је позицији – "клупи за резерве или трибинама".

"Верујем у ову политику јер то је једина политика која чува Србију", закључио је Вучевић.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво