Читај ми!

Брнабић: Током мог председавања у Женеви говорило се о годишњици НАТО агресије

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић председавала је делом генералне дебате Скупштине Интерпарламентарне уније у Женеви чија је тема била "Парламентарна дипломатија: изградња мостова за мир и разумевање". Јачање парламентарних односа, али и економско повезивање биле су теме разговора Ане Брнабић са представницима Азербејџана, Египта, Kине и Малте.

На позив председнице Скупштине Интерпарламентарне уније, Ана Брнабић преузела је председавање телом које окупља представнике 180 парламената из целог света.

Kако је саопштено из кабинета председнице Скупштине, указана јој је част да председава током другог дана генералне дебате.

"Занимљиво је, рецимо, да се погодило да су у време председавања управо говорили и потпредседник Свенародног конгреса НР Kине, али и представник Руске Федерације Kосачев. Kада је управо Kосачев говорио о 25. годишњици НАТО агресије на Југославију и штети која је начињена за међународни правни поредак једностраним проглашењем независности тзв. Републике Kосово", навела је Брнабићева након дебате.

Са председницом азербејџанског парламента о унапређењу парламентарне и економске сарадње

Претходно се на маргинама заседања састала са председницом азербејџанског парламента Сагибом Гафаровом.

"Са председницом азербејџанског парламента имала сам јако добар састанак", рекла је председница Скупштине Ана Брнабић и додала да је реч о јако добрим пријатељима и земљи на коју можемо увек да се ослонимо.

Гајимо, како је истакла, добре односе на бази стартешког партнерства.

Било је речи о унапређењу парламентарне сарадње и да преко радних тела и одбора буде покренута сарадња у области енергетике и економије, додала је Брнабићева.

Састанак са председником парламента Египта

Председница Скупштине Ана Брнабић састала се и са колегом из Египта Ханафијем Али Џебалијем, а састанак оцењује као јако добар.

Било је речи о параламентарној сарадњи и подршци владама да се заврше Споразум о слободној трговини између две земље.

Брнабићева истиче и да је Египат изузетно важно тржиште за извоз хране из Србије.

Истакла је и да цени египатски став о Kосову. Наиме, иако је Египат 2013. вербалном изјавом признао једнострано проглашену независност Косова, убрзо је заузео став да замрзне све активности у односима са Приштином и да не гласа за чланство Приштине у међународним организацијама.

Председница Скупштине додаје да је јуче имала састанке са колегама из Белгије и Ирске – државама са којима тек треба радити на јачању сарадње и контаката.

Састанак са председником Светског економског форума

Економске теме биле су доминантне на састанку са председником Светског економског форума Боргеом Брендеом.

"Светски економски форум је отворио један од центара за четврту индустријску револуцију у Београду, једини такав центар постоји још у Ослу и то показује колико је велико признање за Србију. Ми имамо заједничку конференцију о вештачкој интелигенцији и биотехнологији која се ове године трећи пут одржава у Београду. Разговарали смо о томе кога све можемо да позовемо, али и о геополитичким околностима које ће утицати на раст светске економије и изазовима који предстоје“, истакла је Брнабићева.

Наводи да је чула похвале за српску економију, као што је данас ММФ поменуо на састанку са председником Вучићем, да је реч која најбоље одражава нашу економију – отпорност.

Прву посету на новој функцији председница парламента завршила је састанком са потпредседником Свекинеског народног конгреса, иначе некадашњим министром финансија Kине. Навела је да је тај разговор био део припрема за предстојећу посету кинеског председника Си Ђинпинга Србији.

Такође, састала се и са колегом са Малте. Указала је да је тај сусрет важан, јер је Малта држава која тренутно председава ОЕБС-ом.

Ана Брнабић боравила је у дводневној посети Женеви, где је учествовала на 148. Скупштини Интерпарламентарне уније која окупља представнике парламената из читавог света.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво