Читај ми!

Конститутивна седница Скупштине града Београда одлаже се за 1. март због недостатка кворума

Конститутивна седница Скупштине града Београда одложена је за 1. март, због недостатка кворума. У сали није било посланика листе "Александар Вучић - Србија не сме да стане", Социјалистичке партије Србије и листе "Ми - Глас из народа". Листа "Србија против насиља" наводи да је реч о великој победи опозиције, док председник Привременог органа града Београда Александар Шапић наводи да ће победу од 17. децембра потврдити ако дође до поновљених избора.

Привремени орган Града Београда крајем јануара је донео закључак о сазивању конститутивне седнице градске скупштине.

На дневном реду је потврђивање мандата одборника, као и избор председника скупштине и постављање секретара, што је услов да би скупштина била конституисана.

За разлику од републичког парламента, који се сматра конституисаним у моменту верификације две трећине мандата, код градске власти скупштина је верификована у моменту када се изаберу председник и секретар.

Међутим, избор скупштинских функционера и формирање београдске извршне власти и даље су неизвесни, јер се не зна хоће ли бити неопходне већине од 56 одборника.

Епилог постизборне комбинаторике можда ће стићи тек 2. или 3. марта, што је и крајњи рок за формирање Скупштине града.

Уколико већине не буде, почиње нови рок од 45 до 60 дана за одржавање нових избора.

Према Укупном извештају ГИК-а о резултатима избора за одборнике који су одржани 17. децембра, листа "Александар Вучић - Београд не сме да стане" добила је 49 мандата, листа "Србија против насиља - Добрица Веселиновић - проф. др Владимир Обрадовић" 43, а изборна листа "Др Милош Јовановић - Нада за Београд" седам мандата.

Изборна листа "Ми - Глас из народа, Александар Јерковић” има шест одборничких места, док је листа "Ивица Дачић – премијер Србије, Тома Фила - градоначелник Београда" добила пет мандата.

субота, 20. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво