Читај ми!

Столтенберг: Наставићемо да обезбеђујемо мир за све на КиМ; Вучић: Само су Срби угрожени

Председник Александар Вучић састао се са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом. Шеф НАТО-а, након састанка, рекао је да Кфор гарантује безбедност за све заједнице на северу Косова и Метохије, док је Вучић истакао да су Срби једини угрожени. Председник је навео да ће упутити захтев Влади да размотри одлуку о поновном одржавању заједничких вежби са НАТО-ом, као и да ћемо морати да унапређујемо односе са Алијансом. Ипак, напомиње, љубоморно ћемо чувати нашу војну неутралност.

Конференција за медије Јенса Столтенберга и Александра Вучића

Вучић: Курти ће поновo рећи да Срби не могу да гласају на КиМ

Одговарајући на питање да ли НАТО планира да направи безбедно окружење за Србе који живе на КиМ да учествују на предстојећим изборима у Србији, председник Вучић је рекао да ће Србима поново бити ускраћено право да гласају на КиМ и да унапред зна да ће Аљбин Курти рећи да неће бити гласања ни на северу ни на југу.

Вучић је додао да Срби који живе у Аустралији, у Сједињеним Америчким Државама и широм Европе имају право гласа на предстојећим изборима у Србији, али да је то "под знаком питања" за Србе који живе на Косову и Метохији.

"Да ли ти људи, не само на северу, већ и јужно од реке Ибар, да ли ће они тамо моћи да искористе своје право да гласају за 25 дана или не? Зашто? То нико не доводи у питање. Нико то и не преиспитује. Зашто? Зато што су то једноставно Срби. То се није догодило ни прошлог пута. То је био на неки начин почетак кризе, када они нису дозволили Србима прошлог пута да гласају на изборима 2021", подсетио је Вучић.

Захвалио је Столтенбергу што је, како је навео, био увек од помоћи Србији и рекао је да Србија то цени и поштује.

"Он је увек био барем отворен да чује различите ставове и различита мишљења од Србије и ми то никада нећемо заборавити. Хвала вам на томе и надам се да ћемо моћи да наше односе учинимо још више испуњеним поверењем", закључио је Вучић.

Опширније Краће

Столтенберг: Одговорни за злочине морају да одговарају, Кфор не спроводи закон

На питање да ли ће НАТО тражити да буду ухапшени и да одговарају они који су пуцали на Драгишу Гаљка у Звечану, генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг изјавио је да одговорни за злочине морају да одговарају, али да Кфор није орган који спроводи закон.

"Будите уверени да сваки пут када видите кршење закона и када су невини људи убијени, одговорни морају да одговарају за то", рекао је Столтенберг.

На питање новинара да ли НАТО планира да пружи безбедност грађанима на северу и да ли ће помоћи да Срби на КиМ учествују на предстојећим српским изборима, Столтенберг је рекао да се присуство НАТО-а на КиМ заснива на принципима УН, као и да мисија Кфор није полиција већ војна снага.

"Важно је да се схвати шта НАТО ради на КиМ и за шта нисмо надлежни. Повећали смо присуство, ишао сам јуче и на север у једну од база НАТО-а и оно што сам видео јесте снажна посвећеност НАТО снага које гарантују безбедност Срба на северу", рекао је Столтенберг.

Истакао је да се тренутно прави преглед присуства мисије Кфора.

"Преглед се односи на то да ли треба да оснажимо мисију, да повећамо присуство или нешто треће. Гледамо и веће базно присуство. Одлука још није донета", закључио је Столтенберг.

Фото: Танјуг/Сава Радовановић
Опширније Краће

Вучић: Увек ће подизати лествицу за Србију јер их занима само признање Приштине

На питање докле ће се дизати лествица за оно што Србија треба да уради, председник Вучић је рекао да ће међународна заједница померати циљеве и подизати лествицу за Србију, јер их једино занима када ће Београд да призна Косово.

"За нас је важније оно о чему смо причали са Столтенбергом, а то је како да сачувамо мир и безбедност за Србе на Косову, пошто су они једини угрожени на КиМ", рекао је Вучић.

Рекао је и да ће бити захвалан ако НАТО може да помогне у заштити Срба.

"Сарађиваћемо са њима, наша војска са Кфором има одличну сарадњу, ми ћемо урадити све у договору с њима, али да нам Приштина говори шта ће наша војска да има на 10, 15 или 20 километара одатле, то нам не пада на памет. Свака сарадња са Кфором је у реду, али што се политике тиче, то је други пар рукава и ту среће нема за нас, бар не у кратком временском периоду који је испред нас", поручио је Вучић.

Одговарајући на питање да ли ће неко одговарати због напада на Србе на КиМ, Вучић је рекао да нико неће одговарати, јер је “тамо нормално да се Срби нападају“.

"Неће нико одговарати. Нико не води истрагу. Они су ухапсили Душана Обреновића за кога смо показали снимак да ништа није урадио, чак се и НАТО сагласио да ништа није урадио и још је у притвору од маја. Само су га Кфорове снаге увукле у свој круг. Ништа није урадио, није се ни супротстављао", рекао је Вучић.

Додао је да се за Драгишу Гаљка не води истрага, а погођен је са два метка.

"Кога брига, имате права да пуцате у Србе, али ће зато цео свет да вам се накачи ако се деси супротан случај. То је правда за Србе, али нема то везе са Јенсом Столтенбергом, није посао НАТО-а да спроводи истрагу већ Еулекса и приштинске полиције. Он је толико коректан да ми је на састанку рекао – зашто ме ниси позвао лично телефоном када се то десило. Ја не волим да злоупотребљавам то, али ћу од сада звати лично генералног секретара", истакао је Вучић.

Нагласио је да су људи који су пуцали на децу зато што су носила бадњак – на слободи, као и они који су пуцали на Драгишу Гаљка и седморицу Срба.

"Кога брига, то није Бањска. Јовановић је носио посуђе на пијацу и упуцан је, ваљда због кашика. Никада нико неће одговарати и нико их неће питати зато што је то нормално", закључио је Вучић.

Опширније Краће

"И даље ћемо љубоморно да чувамо своју војну неутралност"

Што се нас тиче, Србија ће чувати мир и стабилност и Србија ради у процесу дијалога све што може да се дође до компромисног решења, поручио је Вучић.

“Да будем сасвим отворен према Вама, господине Столтенберг, нема ништа од Заједнице српских општина и неће је они формирати све док је Аљбин Курти на власти, само ће да траже изговоре, једном ће да каже потребан му је потпис, једном ће да каже потребно му је не знам шта. Никакву Заједницу они неће да формирају, па чак ни онакву која нам одузима део овлашћења и принципа који су потписани 2013. и 2015. године", истакао је Вучић

Нагласио је да ће “велике западне силе увек да чувају своје чедо које су родили“,

"Ми Срби, ко преживи, причаће", додао је Вучић.

Закључио је и да је данашњи састанак био веома важан, али је и захвалио генералном секретару НАТО-а.

"Желим да му захвалим на томе што сам увек могао да узмем телефон у руке да позовем, да јавим шта мислим, да затражимо подршку, да тражимо помоћ, али ми ћемо морати да унапређујемо наше односе са НАТО-ом, да покушамо да повратимо изгубљено поверење, али ћемо и даље љубоморно да чувамо своју војну неутралност", закључио је Вучић.

Опширније Краће

"Упутићу захтев Влади да размотри одлуку о заједничким вежбама са НАТО-ом"

Што се тиче наше сарадње са НАТО-ом, Вучић поручује да је она коректна и добра.

"Када неко на пристојан начин разговара, онда смо увек у стању да кажемо нема потребе за толиким бројем војника ту и ту. Али ми ту врсту наређења не примамо ни од кога, јер Србија је војно неутрална земља и остаће војно неутрална земља. И зна се ко управља војском и ко командује Војском Србије", додаје Вучић.

Истиче и да су разговарали о одржавању заједничких вежби.

"Ја ћу као врховни командант упутити захтев Влади Републике Србије да у наредном периоду размотри одлуку о томе да поново кренемо са одржавањем заједничких вежби са НАТО-ом које смо имали раније и са другим нашим партнерима", рекао је Вучић.

Поручује да је врло тешко објаснити људима у Србији, као и да смо у томе потпуно сагласни са НАТО-ом, да је мандат НАТО-а заснован на Резолуцији 1244.

"Зато ми поздрављамо присуство војника НАТО-а, присуство војника Кфора. Желимо још веће присуство војника Кфора и НАТО-а. Никакав проблем с тим немамо да ствари направимо врло јасним, али имамо проблем са политичким тумачењем које долази из многих земаља са Запада, а то је – Резолуција 1244 нам се свиђа када говори о мандату НАТО-а, али нам се не свиђа када говори о територијалном интегритету Републике Србије. Али шта да радите, ми Срби и грађани Србије морамо да се навикнемо на те двоструке стандарде и с тим живимо и знамо да ћемо увек ми бити криви док се не уподобимо не постојећим стандардима за које нам говоре да су стандарди и принципи", навео је Вучић.

Опширније Краће

"Одговорни за дешавања у Бањској биће процесуирани пред домаћим органима"

Када jе реч о догађајима у Звечану, Вучић наводи да је све настало зато што су изборе са три посто изашлих прогласили легитимним и легалним, као и владавину наметнутих градоначелника.

“Када су се Срби побунили, они су довели своју специјалну полицију да се обрачуна с њима и то је изазвало сукоб", рекао је Вучић.

Што се Бањске тиче, рекао је да се то догодило годину дана “пошто су неки обманули Србију, а потписали декларацију у децембру 2021“.

“Говорим о представницима САД и Европске уније да неће бити прогоњени и процесуирани људи који су учествовали на барикадама, а онда су буквално кренули албански полицајци, који по сили закона, по Бриселском споразуму немају шта да траже на северу Косова и Метохије, као и припадници косовских безбедносних снага који су у међувремену упуцавали српску децу зато што су носиле бадњаке, који такође по Резолуцији 1244 немају право уопште да постоје", додао је Вучић.

"Али кога брига за право и кога брига за УН и Резолуцију 1244, то је произвело такву ситуацију да дође до Бањске, са чим ми наравно нисмо сагласни, зато ћемо у складу са домаћим правом, нашим законодавством, учинити одговорним оне који су учествовали у извршењу кривичних дела у Бањској", поручио је Вучић.

Фото: Танјуг/Сава Радовановић
Опширније Краће

Вучић: Имаћемо најбољу комуникацију са НАТО-ом, али сами одлучујемо где распоређујемо нашу војску

Председник Вучић је пожелео добродошлицу Столтенбергу.

“Човеку који је на много начина везан за Београд и за нашу Србију и за кога могу да кажем да се и лично увек трудио да у границама свог мандата буде коректан према нашој земљи. Хвала му на томе“, рекао је Вучић.

Указао је да су разговарали о свим важним питањима више од сат и по.

“Оно што свакако могу да потврдим, што је рекао генерални секретар Столтенберг, за нас је важна сарадња са НАТО-ом, са Кфором, у нади да ћемо колико-толико осигурати безбедност и сигурност за српски народ на Косову и Метохији“, рекао је Вучић.

“Када Столтенберг каже да Кфор осигурава мир и сигурност за све заједнице на Косову, није било потребе да осигурава мир и сигурност за било кога другог осим за Србе. Само су Срби угрожени, само су Срби били нападани, никада Албанци нису били нападани. Само Срби, да будем још јаснији, искључиво Срби су били нападани од 2001, 2004. године, посебно после 2008. године, а нарочито од када је на власти Аљбин Курти“, додао је Вучић.

Навео је да је Столтенбергу изнео чињеницу да је 13 одсто Срба напустило север Косова и Метохије у последњих само годину дана због огромног притиска, хапшења, малтретирања и претњи приштинског режима.

"Ако то није насиље, онда не знам шта је насиље. Пошто такође знам да Запад занима само Бањска и пре тога Звечан, односно она туча која је избила са припадницима Кфора, када су они кренули напред да покушају да сачувају возила специјалне полиције Приштине, морам да кажем да имамо другачије виђење онога што се догодило, али да добро разумемо шта су захтеви Запада и шта су захтеви НАТО-а“, рекао је Вучић.

“Ми ћемо се и у будућности трудити да имамо најбољу могућу комуникацију са НАТО-ом. Што се тиче Војске Србије, она је професионално обављала своје задатке, никада није прекорачила своја права, своја овлашћења, увек је имала коректан однос са Кфором и НАТО-ом. А где ћемо и како ћемо у складу са Уставом Републике Србије и законима ове земље, а не угрожавајући никога на било који начин, да распоређујемо нашу војску, то је наша ствар", поручио је Вучић.

Опширније Краће

Столтенберг: Кфор гарантује безбедност за све заједнице

Шеф НАТО-а Јенс Столтенберг је на конференцији за новинаре са председником Вучићем рекао да су разговарали о недавним тензијама на северу Косова, као и о значају Кфора у одржавању мира и стабилности.

“Две деценије Кфор гарантује безбедност и сигруно окружење за све заједнице, наставићемо то да радимо нерпистрасно, под мандатом УН“, рекао је Столтенберг.

Указао је да су неки од припадника НАТО-а преживели нападе у септембру, истакавши да је то недопустиво и да они који су то учинили морају да изађу пред лице правда.

Драго ми је што Србија сарађује у овим залагањима, рекао је Столтенберг подсетивши да је НАТО распоредио 1.000 додатних војника и тешко наоружање на КиМ.

"Спремни смо да очувамо мир, поздрављамо координацију Србије и Кфора", рекао је шеф Алијансе.

Све стране је позвао да се уздрже од ескалаторних поступака, а навео је и да је председнику Вучићу током састанка рекао да гомилање снага Војске Србије близу административне линије не би помогло. Подржао је формирање ЗСО.

"Позивам Београд и Приштину да се ангажују у дијалогу, то је једини пут ка крајњем миру и стабилности", поручио је Столтенберг. 

Генерални секретар НАТО-а је рекао и да су разговарали о томе да се поново одрже заједничке војне вежбе Србије и НАТО-а.

Опширније Краће

Председник Вучић се састао са генералним секретаром НАТО-а

Председник Александар Вучић састао се са генералним секретаром НАТО-a Јенсом Столтенбергом.

Састанак је почео око 9.30 у згради Генералног секретаријата председника.

После састанка биће одржана и заједничка конференција за медије.

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Председник Србије и генерални секретар НАТО-а састали су се у згради Председништва, а Столтенберг ће одвојено разговарати и са премијерком Аном Брнабић.

Столтенберг је синоћ допутовао у Београд, а на аеродрому га је дочекао министар одбране Милош Вучевић.

Боравећи у Приштини, Столтенберг је рекао да НАТО подржава дијалог Београда и Приштине, истакавши да поздравља најновији предлог за формирање ЗСО и да је то важан корак ка нормализацији односа.

Претходно је посетио Сарајево где је истакао улогу високог представника у БиХ Кристијана Шмита и рекао да "поткопавање његових напора уназађује БиХ".

среда, 21. фебруар 2024.
9° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво