Скупштина Србије: Инцидент на почетку седнице

Седница Скупштине Србије почела је рад у новом здању у 14 часова у Дому Народне скупштине. Почетак седнице обележиле мере удаљења са седнице посланичкој групи СРС. Проблем је настао зато што нису сели на места која су предвиђена за њихову посланичку групу. После паузе од 15 минута, председница парламента наставак седнице заказала за сутра.

Посланици републичког парламента почели су нешто после 14 сати заседање на новој адреси, у Дому Народне скупштине. Прва тачка је Педлог закона о изгледу и употреби грба, заставе и химне.

Међутим, председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић изрекла је мере удаљење са седнице посланицима СРС. Проблем је настао јер нису прихватили да заузму места у сали која им је одредио Административни одбор. Ни после два опомене, посланици СРС нису сели на одговарајућа места.

Након инцидента председница парламента дала је паузу од 15 минута. Након паузе, Славица Ђукић Дејановић позвала је шефове посланичких група на консултације, а наставак заседања заказала је за сутра у 10 часова.

Поред радикала, и посланици других посланичких група нису сели на предвиђена места.

На почетку рада представници посланичких група користили су могућност да по пет минута говоре о темама мимо дневног реда и постављају питања влади.

Посланици су јуче утврдили дневни ред нове седнице са 49 тачака, међу којима су закони из области екологије, као и предлози закона о политичким странкама, Фонду за развој Србије, изменама Закона о привредним коморама, стандардизацији, туризму.

Поред предлога више закона, посланици су у дневни ред уврстили и предлог за разрешење и престанак неколико судијских функција.

На дневном реду седнице је и више предлога закона о потврђивању међудржавних уговора и споразума.

Сутрашња седница без кажњених радикала 

Председница Скупштине Славица Ђукић Дејановић изјавила је да се одлука о распореду седења у сали Дома Народне скупштине може изменити само новом одлуком Административног одбора.

Ђукић Дејановић је новинарима рекла да је одлуку о распореду седења Административни одбор донео на седници 5. марта и да је она обавезујућа за све посланике.

Према њеним речима, посланици радикала нису тада имали примедбе, већ су само исказивали извесно незадовољство.

"Позвала сам их да чујемо о чему се ради, али до разговора није дошло. Они добро познају Пословник и знају да измену одлуке о седењу може донети само Администартивни одбор, а да они морају поднети предлог", рекла је председница Скупштине.

Рекла је да је понашање радикала неприхватљиво и представља нарушавање реда у скупштини.

Ђукић-Дејановић каже да се 15 посланика радикала, којима је изрекла меру удаљења са седнице, неће појавити на седници која ће сутра бити настављена.

Састанак са шефовима посланичких група председница парламента  заказала је да би покушала да реши проблем, али радикали нису присуствовали.

Сви они посланици који су данас учествовали у раду парламента добиће дневнице.

Председник Административног одбора Ненад Константиновић изјавио је је да је тај одбор изрекао 15 казни, укључујући новчану казну од по 32.000 динара, посланицима СРС који су удаљени са седнице.

Константиновић је рекао да ти посланици у наредних 20 дана неће моћи да уђу у салу док траје заседање, односно док се не заврши седница уколико она буде трајала дуже.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво