Читај ми!

Какве су позиције Београда и Приштине након маратонских састанака у Бриселу

Србија жели примену свих споразума, а папир од 21. октобра добра је основа за наставак разговора, рекао је у Бриселу председник Србије Александар Вучић. Високи представник Европске уније Жозеп Борељ захтева од Београда и Приштине да се додатно ангажују у процесу нормализације односа.

О маратонским разговорима које су са европским званичницима одвојено водили Александар Вучић и Аљбин Курти зна се да су завршени без успеха. Мање је познато шта се дешавало иза затворених врата јер су се све стране обавезале да не износе детаље. Председник је открио да се разговарало о свим темама - од деескалације до договoрених споразума које је, каже, Србија спремна да испуни уз јасну ограду.

"Србија не може да прихвати чланство Косова у УН нити независнот Косова и на тим позицијама смо рекли да смо спремни да испуњавамо све оно што је договрено. Такође, и папир који смо примили у Београду 21. октобра смо изразили уверење да је то добра основа за наставак рада у будућности", наводи председник Александар Вучић.

Премијер привремених институција у Приштини Брисел ја напустио без обраћања медијима. Своју верзију тока разговора пренео је у саопштењу у коме наводи да је био спреман да потпише Споразум о путу ка нормализацији из фебруара, Охридски анкес из марта, као и предлог петорке о ЗСО. Дан касније додаје да Предлог мора да прође оцену уставног суда у Приштини.

"Председник Србије је одбио да потпише споразум са Косовом и тражио да се прихвати додатни папир којим се практично поништавају три принципа Основног споразума, Имплементирајућег анекса и Нацрта који су предложили емисари 21. октобра", наводи премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

Председник Србије наводи да је српска страна потпуно спремна за формирање ЗСО у складу са предлозима које је добила.

"Ми смо потпуно спремни за формирање ЗСО и у складу са предлозима које смо добили, међутим, чини ми се да је данас свима јасно без обзира на све трикове попут оних Вучић одбио да потпише што пуштају медији у Приштини. Суштина је у томе да није питање било каквих потписа већ спровођења онога што је некада потписано или у међувремену договорено. У сваком случају, ми желимо мир у целом региону, наставићемо да се понашамо одговорно или ћемо морати да постигнемо напредак или ће свима у Европи бити јасно ко су ти који коче напредак", поручио је председник.

Борељ: Стране нису биле спремне да се сложе  

Напредак кроз дијалог је траса на којој Београд и Приштину жели да види шеф европске дипломатије. Истиче да на том путу постоји препрека, у овом тренутку непремостива.

"Формирање ЗСО на северу Косова. Како бисмо помогли странама да постигну договор, представили смо европски, озбиљан, избалансиран предлог ЗСО. Инсистирали смо да стране ово схвате као прилику за нормализацију односа и спречавање спирале даљег насиља. Нажалост, стране нису биле спремне да се сложе без предуслова који су били неприхватљиви другој страни", наводи Жозеп Борељ.

Иако се након седам сати разговора очекивало више, познаваоци прилика виде помаке.

"Ново је то што се децидно инстистира на ЗСО, што постаје јасно и неспорно за врхове у Бриселу да без ЗСО нема суштинске деескалације и суштинског дијалога. Зашто - јер ЗСО обезбеђује да се стање на северу деескалира, да се створе услови за нове изборе, обезбеди нормалан живот и сузбију ствари које су довеле до ескалације", каже дипломата Зоран Миливојевић.

О смиривању тензија пре месец и по дана у Бриселу су директно разговарали Вучић и Курти. И тадашањи састанак уз посредовање Уније завршен је без помака.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се