Читај ми!

Миливојевић о разговорима у Бриселу: Потпуно друга атмосфера, притисак сад на Приштини

После разговора у Бриселу, дипломата Зоран Миливојевић рекао је да је сада потпуно јасно да је сметња деескалацији на КиМ став Приштине против ЗСО. Због тога имамо потпуно другачију атмосферу, а централни притисак је сад на Приштини. Ближе смо реал-политици и ономе што нуди политички процес са могућношћу да се нађе компромисно решење, каже Миливојевић.

Бивши дипломата Зоран Миливојевић рекао је да се стиче утисак после јучерашњих састанака у Бриселу да је ново то што се сада инсистира на Заједници српских општина, јер без ЗСО нема суштинске деескалације и нема суштинског дијалога.

"Заједница српских општина обезбеђује да се стање на северу Косова и Метохије деескалира у суштинском смислу. Да се створе услови за нове изборе, да се гарантује Србима нормалан живот и да се сузбију све оне ствари које су довеле до ескалације", каже Миливојевић гостујући у Дневнику РТС-а.

Према његовим речима, сметња деескалацији и сметња наставку дијалога је став Приштине против Заједнице српских општина, и то је сад потпуно јасно: "То се види, и због тога имамо потпуно једну другу атмосферу зато што је централни притисак сад на Приштини."

Борељ је рекао да је Европска унија понудила двема странама озбиљан уравнотежен предлог Европске уније о ЗСО, али није прецизирао шта пише.

"Ту сад имамо две ствари, дакле имамо тај неки њихов предлог. И имамо другу ствар што Приштина уопште неће да разговара о ЗСО", каже Миливојевић и додаје да је ЗСО испреговарана, потписана, прихваћена 2013. и Србија сматра да то треба применити.

Неприхватљиве тачке

Појашњава да је у Бриселу била на столу Заједница српских општина, а друго питање је био Европски план, односно Охридски споразум. Истакао је да што се српске стране тиче, тамо има питања о којима може да се разговара.

"Имате нестале, имате имовинска права, слободу кретања и тако даље. Али имате тачке 2. и 4. У тачки 2 стоји одредница да две стране једна другој признају територијални интегритет у складу са повељом Уједињених нација. О томе нема говора јер то је де факто признање. У тачки 4 има да Србија омогућује или не спречава приступ Косова међународним организацијама. То је приступ у Уједињеним нацијама. Србија је спремна да разговара и о том Охридском плану, али без обавезе да га је она прихватила у целини и без шансе да се то потпише на начин како је презентиран. Тачке 2 и 4 просто не долазе у обзир", нагласио је Миливојевић

Коментаришући Лајчакову изјаву да више неће бити разговора и преговора по принципу узми или остави, Миливојевић каже да је то нови моменат:

"То показује да је интерес Европске уније да се ипак вратимо дијалогу и да се ипак овде ситуација колико је могуће санира. Дакле, кроз деескалацију и кроз политички процес. Све друго је неуспех и за Европску унију и за посреднике. Ова структура сада нема интереса да заврши мандат без успеха и без неких гаранција да дијалог и после овога може да се настави и да се тражи политичко решење."

Без говора о санкцијама

Напоменуо је да је јасно да се јуче у Бриселу није говорило о санкцијама Србији, како се спекулисало протеклих дана у медијима. 

"То је сад постало потпуно јасно, не само зато што не постоји сагласност у Европској унији око санкција, него зато што су санкције контрапродуктивне. То би антагонизирало, српску страну и потпуно би дијалог отишао у други план. Не би било никаквих услова за дијалог и за политички процес и то није у интересу Европске уније, то је потпуно јасно", каже Миливојевић.

Бивши дипломата сматра да нема другог плана и нема другог решења ни за деескалацију, ни за наставак политичког процеса и политичког дијалога, осим прихватања Заједнице српских општина, почетак њеног формирања, што је услов за деескалацију на северу Косова и Метохије у суштинском смислу.

"Сада смо ближе реалполитици и ономе што заиста нуди политички процес са неком могућношћу да се нађе неко компромисно решење. И да се дође до деескалације. То је оно што је и Бриселу у првом плану, али и свима нама", истакао је Миливојевић.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара