Таковска 10: Шта грађани добијају ванредним изборима

Избори што пре - сагласни су Бошко Обрадовић и Мариника Тепић, док Снежана Пауновић каже да СПС није присталица превремених избора, али да је спреман уколико они буду заказани за 17. децембар. Владимир Орлић поручује да је одговорено на захтев опозиције и да је зато понуђен најближи могући датум. И Обрадовић, и Тепић, и Пауновић су за одређене промене у изборном систему, а Орлић поручује да се изборни цензус неће мењати.

Шта власт и опозиција нуде грађанима у замену за глас на изборима, може ли предизборна трка да буде уљудна и шта би избори могли да разреше, нека су од питања о којима су у емисији Таковска 10 полемисали Мариника Тепић из Странке слободе и правде, Снежана Пауновић из Социјалистичке партије Србије, Владимир Орлић из Српске напредне странке и Бошко Обрадовић из Српског покрета Двери.

Мариника Тепић каже да ССП сматра да су избори нужни – што пре, јер је, истиче, “Србија у глибу“.

“Забринутији смо више него икад. Србија је први пут после 30 година пред оним чега смо се плашили током ‘црвено-црне коалиције‘ 90-их… Поново слушамо о изолацији, санкцијама Србији, рату, увођењу виза и просто не можемо да схватимо да се са таквом ноншалантношћу прелази преко тога и да се победом сматра избегавање неког дела санкција на неколико дана“, рекла је Тепић.

Поред тога, навела је високу стопу инфлације, затим, истиче, криминала, корупције, неравноправности, а посебно, напомиње, забрињава то што је за два и по пута увећан број младих који је отишао из земље.

“Наша политика је правац Европа, да се зна ред, да се поштују закони, да се декриминализује правосуђе, полиција“, рекла је Тепић.

И Бошко Обрадовић сагласан је да би изборе требало одржати што пре.

“То је једино решење за излазак из ове огромне кризе“, рекао је Обрадовић и додао да имамо и безбедносну, економску кризу.

“Имамо једну од највећих инфлација у Европи… Највећу цену горива у читавом региону, огромни проблеми са ценом хране… Угрожен је сваки део функционисања овакве државе“, рекао је Обрадовић и указао на ниску цену пшенице, кукуруза, млека, плата у просвети и друго.

“Јасно је да је једино решење хитни избори јер је власт проневерила сва претходна обећања“, рекао је Обрадовић и оптужио власт да је "прихватила ултиматум Француске и Немачке“ за Косово и Метохију.

Одговарајући на критике опозиционих партија, Орлић је указао на то да је данас стање у земљи неупоредиво боље него у време претходне власти, те да је Србија постала земља из које се мање одлази, али и у коју се враћа.

“На изборима ће сигурно да буду задовољни многи, бивши режим ће да добије изборе како је тражио, хтели су за Београд, тражили су у исто време републичке, парламентарне. Имаће прилику да победе пошто су се већ сами прогласили за победнике. То треба негде народ да потврди, па да видимо да ли је то тако“, рекао је Орлић.

Истакао је да Србија и након избора треба да настави да чува суверенитет и слободу.

“Да се боримо за резултате, да земљу учинимо још успешнијом. Пробаћемо да искористимо прилику да се за то боримо. Увек су избори прилика да народ каже шта од своје државе очекује и какву политику хоће у будућности – да ли су за бивши режим или да ми наставимо путем добрих резултата“, рекао је Орлић.

Навео је да је термин 17. децембар понуђен јер је, како каже, опозиција хтела изборе што је раније могуће.

Снежана Пауновић истиче да је познато да СПС није присталица превремених избора, али да су спремни ако они буду заказани за 17. децембар.

“Морамо да имамо свест о томе шта ће се тачно променити на изборима, шта је политичка платформа коју нудимо грађанима Србије…. Сваки покушај обмане грађана би морао да буде строго промишљен. Ако говоримо о ‘црвено-црној коалицији‘, могли бисмо грађанима да објаснимо и шта им се десило када је дошла та спасилачка екипа“, рекла је Пауновић и подсетила да је власт без СПС-а трајала свега четири године.

Ко је за обједињене изборе

Пауновић је истакла да је увек паметније да се, због новца који се троши, обједине сви избори које је могуће објединити, међутим додала је да они неће драстично променити политичку слику Србије.

Тепић је напоменула да њена странка већ 19 месеци тражи ванредне парламентарне изборе, јер је, тврди, на прошлим “промењена воља грађана“. Ванредни парламентарни избори су, додаје, дошли као последица експлозија насиља у друштву. Оптужила је власт да није адекватно одговорила на две трагедије које су у мају задесиле Србију.

“Србија више није иста… Власт није желела ниједан захтев протеста да испуни. Једини начин је да се власт смени и да нова власт испуни те захтеве и уведе ред, безбедност, нормалност у ову земљу“, рекла је Тепић и додала да они нису тражили покрајинске и локалне изборе, те да је то наметнуто.

Орлић је оптужио представнике опозиције да су протест против насиља претворили у своју предизборну кампању.

"Никад никоме није пало на памет да на тај начин злупотреби тако тешку трагедију“, рекао је Орлић.

Додао је да власт испуњава жеље опозиције и да ће један део локалних избора бити на пролеће.

Обрадовић директно одговара: “Избори било када и на било ком нивоу, што пре – то боље“. Указује на то да ће, са удруживањем Заветника и Двери, уз подршку истакнутих личности, на овим изборима грађани имати прилику да гласају за “нову генерацију политичара која до сада није била на власти“.

“За опозицију је кључно да се укрупњује, да покаже ту врсту озбиљности и одговорности“, рекао је Обрадовић и указао на то да је потребна нова политика - “одбрана и очување КиМ у саставу Србије“, очување традиционалних вредности и породице, као и подршка свему што је домаће – привреднику, економском интересу…

Шта треба мењати у изборном систему

Што се тиче могућности да се до одржавања избора нешто промени у изборном систему, Пауновић каже да цензус треба вратити на пет одсто и чак додатно подићи када су у питању коалиционе листе.

“Мењала бих и најновију промену која се тиче права на указивање на неправилности на изборима, имали смо ту несрећну ситуацију која нас је држала два и по месеца без Владе. Нама су и чланови бирачких одбора били и физички нападнути“, навела је Пауновић.

Обрадовић истиче да Србија има "најгори изборни систем у Европи".

“Србија је једна изборна јединица, бирачи не могу директно по имену и презимену да гласају за посланике“, рекао је Обрадовић.

За Тепић проблеми постоје и у изборном систему и у изборним условима.

“Три одсто је једина ствар коју опозиција никада није тражила уочи избора 2020. год, када је опозиција бојкотовала изборе. Ова власт која је сад незадовољна цензусом од три одсто је спустила са 5 на 3 одсто, да би покушала да дискредитује бојкот који је успео“, рекла је Тепић.

Залаже се за мешовити изборни систем, у којем би било могуће да се за поједине кандидате гласа по имену и презимену, да свака изборна јединица има свог представника за кога гласа, као и да се на локалном нивоу гласа за кандидате по имену и презимену.

Говорећи о изборним условима, поменула је контролу бирачког списка, притисак на бираче, мито, корупцију, али и РТС, при чему је затражила да се отвори простор за опозицију, не само у дебатним емисијама попут Таковске 10.

“Немамо проблем са тим да се цензус врати на 5 одсто“, закључује Тепић.

Орлић је, одговарајући на критику медија, указао на то какви су медији били у време некадашње власти и у том контексту поменуо Извештај Верице Бараћ.

Додаје и да шта год да се промени у изборном систему, опозицији, како каже, неће ваљати.

“Много смо тога већ имплементирали, сада радимо додатно. Не причам о изборним законима“, рекао је Орлић и додао да цензус неће нико да дира.

Кључна тема после избора

За Маринику Тепић кључна тема је смена ове власти како би се, како каже, кренуло путем евроинтеграција.

“Морамо да се усагласимо са континентом на којем живимо. Морамо да се усагласимо у спољној политици са политиком ЕУ. Сматармо да треба увести санкције, али не које би погодиле руски народ, грађане, већ одговорне појединце за лоше одлуке“, рекла је Тепић.

Пауновић истиче да се на изборима неће десити ништа епохално, те да треба наставити све крупне пројекте које је Србија започела.

Орлић је поручио да ситауција у свету није нимало лака, а да ће народ одлучити да ли ће се наставити политика очувања стабилности.

Обрадовића истиче да је КиМ најважнија тема и указује на то да је српски народ у тешком положају и да прети хуманитарна криза.

Целу емисију можете погледати у снимку на почетку текста

уторак, 11. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије