Мојсиловић: Радоичић није био на обуци на Пасуљанским ливадама; Вучевић: Учинићемо све да сачувамо мир, поштујемо Резолуцију 1244

Војска Србије никада није погазила Резолуцију 1244 и Војно-технички споразум из Куманова, поручио је министар одбране Србије Милош Вучевић на конференцији за новинаре поводом дешавања на КиМ и оптужби на рачун Београда. Војска ће, уколико добије наредбу да њене јединице уђу на територију КиM, као део Републике Србије, такав задатак извршити ефикасно, професионално и успешно, истакао је Вучевић и напоменуо да ће Србија учинити све да до тога не дође. Начелник Генералштаба Милан Мојсиловић тврди да Милан Радоичић није био на обуци на Пасуљанским ливадама. Нетачне су тврдње Приштине да је Србија наоружавала и обучавала Србе на КиМ, истакао је Вучевић.

Министар одбране Милош Вучевић је, на конференцији за новинаре поводом ситуације на Косову и Метохији, подсетио да је Србија претходних месеци и година, а посебно од доласка Аљбина Куртија на чело администрације у Приштини, упозорила међународну јавност на притисак и шиканирање и физички прогон српског народа на КиМ.

Коментаришући најновију ситуацију након сукоба у Бањској, министар је рекао да се Београд бави само чињеницама. У том контексту навео је да се сарадња Војске Србије и Кфора одвијала коректно.

"Сарадња Министарства одбране са Кфором је добра и континуирана, тече у складу са Резолуцијом 1244 и у складу са Споразумом из Куманова, свакдоневна је и траје годинама", рекао је Вучевић.

Министар је истакао и да свих ових година трупе Кфора нису прешле на територију централне Србије, нити је без дозволе, односно у договору са Кфором, Војска Србије прешла административну линију – у складу са Резолуцијом 1244 и Кумановским споразумом.

“Никада се до сада није десило да ВС на било који начин погази ове документе и наруши комуникацију са Кфором“, рекао је Вучевић.

Министар одбране закључује да се против ВС води континуирана кампања.

“Против ВС, њене бројности и активности, односно покрета и размештаја јединица ВС на територији наше државе", каже Вучевић и додаје да такве оптужбе Београд сматра потпуно непримереним, неодговорним и одбацује их као апсолутно неистините.

“Уколико Војска Србије добије такву наредбу од председника Републике Србије као врховног команданта, да њене јединице уђу на територију КиМ као део Републике Србије, ВС ће такав задатак извршити ефикасно, професионално и успешно. А и тада би то претходно најавили команди Кфора, не би радили ништа иза леђа", напомиње министар.

"Србија ће учинити све да сачува мир"

Поручује да до данас нисмо морали да доносимо такву одлуку, а да ће Србија учинити све да ни у будућности не дође до тога и да сачува мир.

“Зато је битно да наставимо политички дијалог, да се поштује Резолуција УН 1244, да се примењује Војно-технички споразум из Куманова“, напомиње министар.

Истиче да Србија сматра да је важно да Кфор има што значајнију улогу на КиМ, посебно у срединама где живи српски народ.

"ВС сматра да је корисно обезбедити веће присуство јединица Кфора на КиМ, пре свега у срединама где Срби живе и да би то бар у једној мери поправило безбедност нашег народа на КиМ, рекао је Вучевић.

Мојсиловић: Радоичић није био на обуци на Пасуљанским ливадама 

Генерал Милан Мојсиловић, начелник Генералштаба Војске Србије, рекао је да Милан Радоичић није учествовао у обуци на Пасуљанским ливадама, није испалио ниједан метак и ниједну гранату, нити присуствовао било каквим активностима.

"У пар наврата претходних година, позиван је на вежбе, али се на њих није одазивао, а шта Радоичић ради на приватном имању, није ствар Војске Србије", истакао је Мојсиловић.

И министар Вучевић каже да Радоичић није учествовао у војним вежбама на Пасуљанским ливадама, истичући да снимци који се пуштају "не значе апсолутно ништа".

"То што неко пушта термовизијске снимке са нејасне локације са потпуно неидентификованим људима и лицима ништа апсолутно не мора да значи", рекао је министар.

Додао је да је јутрос видео неке, како је рекао, наводне вежбе са возилима "хамер" са Пасуљанских ливада.

"А да вам кажем – ВС, као и ове њихове паратрупе на Косову, имају 'хамере'. И ми и они. И наши 'хамери' су наоружани са митраљезом 12,7 милиметара за који сви који се разумеју у наоружање и војну опрему знају да не постоји маневарска муниција и није могуће вршити такве вежбе које су приказане на том снимку. А као што можете да видите, на том снимку који албанска страна пушта у медије пешадија је око тог возила које дејствује, у таквим околностима се користи, односно пуца, маневарском муницијом", навео је Вучевић.

С друге стране, додаје, албанска страна, Приштина, на истим "хамерима" има митраљез 7,62 милиметра за који постоји маневарска муниција.

"Па се поставља питање чије је то возило и ко то дејствује", рекао је министар и показао фотографије на којима су "хамери" као и детаљи о којима је говорио.

Мојсиловић: Вређају интелект оптужбе да је планиран упад на КиМ

Поводом изјаве министра унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаља Свечље да су прикупљени наводни докази о томе да је Србија покушала да припоји север КиМ, као и да су се нападачи дуго припремали у војним базама у Србији, Мојсиловић је истакао да је Војска Србије озбиљна и снажна организација која не трпи никакве импровизације нити лажи.

"Што се тиче оптужби да смо обучавали терористе, наглашавам да је Војска Србије озбиљна, снажна организација која не трпи никакве импровизације нити лажи. Вређају интелект оптужбе да је Војска Србије планирала упад на Косово и Метохију", рекао је Мојсиловић.

Нагласио је да са војничке тачке гледиште делује потпуно ван оперативне логике да 30 људи и ангажованих 4.500 припадника Војске Србије имају ту снагу.

"Ја 37 година носим униформу и сматрам себе за човека који има одређено војничко искуство. Ако мене питате, и 14.000 припадника је мало за тако сложен задатак", рекао је Мојсиловић.

"Није било подизања борбене готовости, већ искључиво појачаног присуства"

Мојсиловић се осврнуо и на саопштење из Вашингтона и Брисела које се, како је рекао, односи на прекомерно ангажовање Војске Србије у захвату административне линије.

"У наведеном саопштењу изражен је висок ниво забринутости бројним стањем технике и људства Војске Србије која је ангажована у захвату административне линије и на правцима који изводе са територије Косова и Метохије у централни део Републике Србије", истакао је Мојсиловић.

Каже да, у складу са наређењима врховног команданта, није било подизања борбене готовости Војске Србије, већ искључиво појачаног присуства и ангажовања јединица у Копненој зони безбедности и у захвату административне линије.

"Након избијања безбедносне кризе, Војска Србије, поштујући и спроводећи наређења, подигла је присуство у захвату Копнене зоне безбедности. Већ 25. септембра, 8.350 је била бројна величина ангажованих припадника, не само за обезбеђење административне линије у Копненој зони безбедности већ и у саставима јединица које лоцирају и размештене су близу административне линије", рекао је Мојсиловић.

Каже да, из војничког угла, сматра да су сви коментари на бројну величину ангажованих снага Војске Србије у последњих десет дана тотално непотребни.

"Чуди када неко исказује дубоку забринутост због 8.350 припадника"

Мојсиловић је подсетио да су се не тако давно, у децембру 2022. и мају ове године догодиле сличне безбедносне кризе.

"На основу наређења врховног команданта и председника Србије, поштујући сва наређења која смо добили, Војска Србије је у два наведена догађаја подигла борбену готовост на највиши ниво и у оба догађаја имала 14.000 ангажованих припадника", навео је Мојсиловић.

Наглашава да Војска Србије у та два догађаја никоме није "парала очи" и засметала и да нико није изразио бригу за бројну величину ангажованих снага у Копненој зони безбедности дуж административне линије и на правцима који изводе са територије Косова и Метохије.

"Зато данас чуди када неко исказује дубоку забринутост због 8.350 припадника. Не видимо разлоге за то ни данас, заиста, када није било формалног повећања борбене готовости и, напротив, бројно стање је дупло мање", истакао је Мојсиловић.

Саопштио је да Војска Србије у овом тренутку има 4.500 ангажованих припадника у Копненој зони, који, како каже, имају способност да прате, обезбеде и утичу на стање безбедности у Србији.

"Режим рада јединица у петокилометарском појасу у Копненој зони безбедности, на задацима обезбеђења административне линије са Косовом и Метохијом, враћен је у нормалу. То подразумева и значи редовно бројно стање ангажованих јединица у Копненој зони безбедности", нагласио је Мојсиловић.

Вучевић: Откуд Албанцима српско оружје

Министар Вучевић одбацио је оптужбе приштинских власти да је Србија обучавала и наоружавала Србе на Косову и Метохији.

"Као доказ Куртију служи или користи наводно заплењено наоружање и војна опрема коју су приказали претходних дана, указујући да је то наоружање и војна опрема произведена у Србији, односно у нашој наменској индустрији", навео је Вучевић.

Приказао је неколико фотографија на којима тзв. косовска полиција носи оружје које је произведено у Србији и упитао приштинске власти да ли је по тој логици наша земља наоружавала и обучавала и косовску полицију.

"Питам Куртија и његовог саизвршиоца, шта ће с тим што косовска полиција користи наше наоружање. Наше пушке користе њихове специјалне јединице. На фотографијама су њихови специјалци са пушкама које су произведене у Србији, њих сигурно нисмо наоружавали. Откуд Албанцима српско оружје?", упитао је Вучевић, наводећи као пример пушку М-70.

Додао је да, не улазећи у то чије је наоружање и војна опрема приказана, да исто наоружање или војна опрема може да се нађе на простору бивше Југославије свуда, те да је, истиче, "потпуна глупост тврдити да је то доказ да Србија учествује у нечему што неко назива терористичким радњама".

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара