Читај ми!

Затишје на Косову и Метохији – Београд не одустаје од пуне истине, консултације на Западу за спречавање ескалације

Срби који су страдали пре недељу дана у сукобу са полицијом у селу Бањска сахрањени су данас. Истовремено, један од Срба који су ишли на сахрану ухапшен је на Јарињу. Председник Александар Вучић поручује да следи утврђивање истине о 24. септембру и најављује исказе очевидаца који су видели да је најмање један Србин зверски убијен. Немачко министарство спољних послова позвало је да се спречи свака могућност даље ескалације, а немачки амбасадор у САД потврдио је да постоје интензивни контакти Берлина и Вашингтона са тим циљем.

Тројица Срба који су страдали пре недељу дана у сукобу с полицијом у селу Бањска, сахрањени су данас – Бојан Мијаиловић и Игор Миленковић у Лепосавићу, а Стефан Недељковић у Врњачкој Бањи.

Један од Срба који су ишли на сахрану ухапшен је на Јарињу, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију, која је ангажовала адвоката да утврди зашто је ухапшен.

Вучић: Следи утврђивање истине, имамо исказе сведока

Претходна седмица најтежа је у последњих 15 година, оцењује председник Србије Александар Вучић. Следи, додаје, утврђивање истине о 24. септембру.

"У року од 24 сата ћете то моћи да чујете и видите. Ми имамо исказе очевидаца људи који су били на лицу места и видели како и на који начин су, најмање један рањени човек убијен зверски. Србија се неће умирити док се не сазна пуна истина, јер животи Срба не вреде мање од живота других, као што ме не интересује ко ће и колико притиске да врши", истакао је Вучић.

Пошто је немачко министарство спољних послова позвало да се спречи свака могућност даље ескалације, а немачки амбасадор у Сједињеним Америчким Државама потврдио интензивне контакте Берлина и Вашингтона са тим циљем, о ситуацији на Косову и Метохији огласила се и шефица дипломатије Аналена Бербок.

"Не сме бити даље ескалације између Србије и Косова, већ се мора наставити политички процес. Апелујем на Србију да повуче своје трупе са границе. Потребан нам је мир, сигурност и слобода у Европи", поручила је Бербокова.

О присуству српске војске уз административну линију, каже Вучић, покренута је кампања неистина.

Дачић: Нема званичне иницијативе за санкције Србији

Шеф дипломатије Ивица Дачић указује да део међународне заједнице упире прстом у оно на шта Србија има право, без питања о бесправном присуству косовске полиције на северу покрајине.

Дачић наводи и да нема званичне иницијативе да се Србији уведу санкције, које је наводно тражило седам земаља Европске уније, те да то није реална опасност.

"Ми сада имамо једну потребу да се враћамо на Резолуцију 1244 Савета безбедности Уједињених нација, да Кфор буде та снага која ће гарантовати мир. То не може да буде косовска полиција, јер је она састављена од Албанаца, а суштина споразума је била да у срединама где живе Срби буде српска полиција у оквиру косовске полиције", подсећа шеф дипломатије.

"Изјава о снегу на фотографијама Милана Радоичића моја грешка"

Дачић појашњава – изјава о снегу на фотографијама Милана Радоичића у Бањској 24. септембра његова је грешка, а не покушај да оправда донедавног потпредседника Српске листе.

Пошто је Радоичић у својству грађанина пред српском полицијом дао исказ о инциденту, његов адвокат Горан Петронијевић каже – даље процедуре зависе од полиције и тужилаштва.

"Мислим да томе не би требало да има основа. У сваком случају, он је доступан државним органима и ту неће бити проблема", рекао је Петронијевић.

"Србија не би требало да одустане од СБ УН, председаваће Бразил"

Посебно после дешавања у Бањској, Србија не би требало да одустане од захтева да се Савет безбедности Уједињених нација бави ситуацијом на Косову и Метохији, по хитном поступку, оцењује дипломата Зоран Миливојевић.

"Услови се и у политичком смислу стварају чињеницом да је у октобру председавајући Савету безбедности Бразил, а после њега Кина", наводи Миливојевић.

Билт о "преосталим Србима": Замрзнути конфликти не остају замрзнути

Питање севера Косова, пише некадашњи шведски премијер Карл Билт и стање, како наводи, "преосталих Срба на Косову", требало је одавно да буде решено, уместо што је остављено да се "гноји".

Требало је, каже Билт, да научимо лекцију: "Замрзнути конфликти, по правилу, не остају замрзнути заувек."

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво