Читај ми!

Бела кућа тражи повлачење српске војске, Београд демантује да је повишена борбена готовост

САД прате распоређивање српске војске дуж административне линије са КиМ, изјавио је портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби и позвао на повлачење тих снага како би се смањиле напетости. Председник Србије Александар Вучић поручује да нема повећања борбене готовости Војске Србије.

Портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби је, на прес-конференцији, назвао "велико српско војно распоређивање дуж границе са Косовом" дестабилизујућим развојем догађаја и позвао Србију да повуче те снаге и допринесе снижавању напетости, преноси Ројтерс.

Кирби је додао да је НАТО повећао своје снаге на КиМ, као резултат забрињавајућег циклуса насиља на том подручју.

Навео је и да кретања српске војске дуж административне линије обухватају "до сада невиђено постављање напредне артиљерије, тенкова и механизованих пешадијских јединица", наводи Глас Америке.

"Сматрамо да је ово веома дестабилизујући развој догађаја", рекао је Кирби, али је истакао да нема детаљније обавештајне информације о томе шта је циљ гомилања трупа.

Портпарол Беле куће каже да "у овом тренутку не може да говори о стварној намери". Према његовим речима, то је један од разлога због којег то помињу данас, како би, истиче, "јавним коментарима поткрепили разговоре иза затворених врата". Кирби је зато поновио да позивају Србију кроз дипломатске канале "да повуче трупе", за које каже да су дестабилизујуће и забрињавајуће.

Вучић: Нема повећања борбене готовости ВС

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је у разговору са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном негирао неистине о највишем степену борбене готовости Војске Србије, истичући да то није тачно и да то није потписао.

“Немамо ни упола онолико снага колико смо имали пре два или три месеца“, рекао је Вучић.

Како је 22. септембра пренела агенција Фонет, Вучић је, поводом информације у неким медијима да је колона војних возила примећена на магистралном путу Краљево-Рашка, рекао да су појачане редовне активности Војске Србије, али да није наредио подизање борбене готовости.

“Када смо раније подигли борбену готовост на највиши ниво, било је много хиљада припадника наше војске. То се у овом тренутку не дешава, али су редовне активности нешто појачане“, рекао је Вучић.

Поручио је и да ће јавност бити обавештена уколико буде било повећања борбене готовости Војске Србије.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара