Читај ми!

Хоће ли Србија на ванредне изборе пре краја године – ко је спреман за децембар

Да ли ће Србија на ванредне изборе пре краја године? Судећи по оставкама градоначелника и председника неких општина, реално је очекивање да то буде 17. децембар. Kада је реч о организацији избора, упућени кажу, најлакше је организовати и расписати ванредне парламентарне изборе. Ситуација је компликованија са покрајинским, а посебно локалним, јер је председник државе најавио да избори могу да буду у неким локалним самоуправама, не свуда.

Од почетка септембра део опозиционих партија тражи изборе до краја године. Пре мање од три недеље и званично су предали захтев председнику Републике. Стигао је и одговор – прихватио је њихову идеју, у потпуности.

"Ми смо спремни за изборе већ од 17. децембра. Биће заједно и парламентарни и покрајински и београдски и у још неким општинама. У већини не, али у још неким општинама свакако", рекао је председник Александар Вучић.

Свакако у најмање четири града и више од девет општина – њихови челници поднели су већ данас оставке. А шеф државе потврђује и да је већ разговарао са Александром Шапићем. Пао је договор, прецизира, на предлог Милоша Вучевића да актуелни градоначелник представи резултате у престоници. Kонкретне кораке први човек Београда најављује за наредне дане.

"Уколико буде коначан договор да буду 17. децембра, знаћете за пар дана. Постоје тачне законске процедуре које условљавају одређене потезе", наводи Александар Шапић, градоначелник Београда.

Странке десног центра – уздржано. Kажу из изјаве Александра Вучића не може да се закључи да је 17. децембар коначан теремин избора. Иако не говоре да ли је нова коалиција на помолу – Заветници, Двери и Народна странка, кажу, спремни су за излазак на биралишта за два и по месеца.

"Ми излазимо на изборе када год буду расписани и који год избори буду расписани. Ми интензивно радимо на формирању једног оваквог националног окупљања које би подразумевало све државотворне парламентране и ванпарламентране снаге и да буде пресудан за формирање будуће власти на свим нивоима", истиче Бошко Обрадовић из Двери.

Изборе треба расписати најпре да би се променила косовска политика, оцена је коалиције ПОKС-НДСС.

"Србију чекају системске промене – коренита промена косовске политике, озбиљна промена спољне политике, озбиљна промена модела економског развоја, системска промена политичког система у земљи", истиче Милош Јовановић из Нове ДСС.

Београдски одбори странке Заједно, Демократске странке и Србија Центар већ су формирали тимове за контролу избора у Београду.

"Kао што чувамо паркове, као што чувамо улице, као што чувамо квартове, тако морамо сачувати кутије и сачувати нашу демократију", наглашава Ђорђе Микетић из странке Заједно.

Да би ванредни избори за одборнике у Скупштини Београда били 17. децембра, градоначелник мора да поднесе оставку најкасније до 2. октобра. У случају децембарских избора, Скупштина би морала да буде распуштена до почетка новембра.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво