Читај ми!

Вучић са Џенгом и Лајчаком у Њујорку: Дубоко сам забринут за безбедност Срба на КиМ

Председник Србије Александар Вучић састао се у Њујорку са потпредседником Кине Хан Џенгом, а потом и са специјалним изаслаником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком. Вучић је од Џенга затражио подршку Кине у борби за истину и поштовање међународног права када је реч о Косову и Метохији, док је Лајчаку рекао да ће Србија учинити сваки дипломатски и политички напор да заштити свој народ и своју земљу.

Александар Вучић је на Инстаграму написао да је потпредседника Кине Хана Џенга упознао са све тежом ситуацијом за српски народ на Косову и Метохији и затражио кинеску подршку у борби за истину и поштовање међународног права.

Вучић је у разговору са кинеским званичником на маргинама заседања Генералне скупштине Уједињених нација размотрио низ питања, од тренутне геополитичке ситуације, заједничких напора на очувању мира, до наставка јачања пријатељских и партнерских односа двеју земаља и два народа.

Председник Србије је навео да је било речи о предстојећој посети Кини, средином октобра, када се очекује потписивање Уговора о слободној трговини, што ће, како је истакао, драстично променити и подићи укупне билатералне односе.

"Замолио сам потпредседника Џенга да пренесе председнику Сију и Кини захвалност Србије на постојаној подршци и искреном пријатељству", истакао је Вучић.

Вучић од Лајчака затражио веће ангажовање ЕУ

Након разговора са Џенгом, Вучић се у Њујорку састао и са специјалним изаслаником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, којег је обавестио о ситуацији на Косову и Метохији.

Председник Србије је изразио дубоку забринутост због безбедносних ризика са којима се свакодневно суочава српско становништво.

"Затражио сам веће ангажовање ЕУ како би се сачувао мир, а наш народ остао на својим вековним огњиштима", навео је Вучић у објави на Инстаграму.

Навео је и да је на састанку са Лајчаком нагласио да ће Србија учинити сваки дипломатски и политички напор да заштити свој народ и своју земљу.

Председник Србије се претходно у Њујорку састао и са генералним секретаром Уједињених нација Антониом Гутересом. Како је рекао новинарима, имао је и незваничне сусрете и са представницима Сједињених Америчких Држава.

среда, 28. фебруар 2024.
12° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво