Читај ми!

Вучић: Србија једна од ретких земаља која сме да каже истину, Гутерес разуме и поштује нашу позицију

Председник Србије Александар Вучић каже да још увек није добио ниједну реакцију на свој говор на 78. заседању Генералне скупштине Уједињених нација, али да је битно само да ли су задовољни грађани Србије. Истиче да је имао добар састанак са генералним секретаром Уједињених нација Антониом Гутересом и да га је упознао са ситуацијом на Косову и Метохији. Гутерес разуме и поштује позицију Србије, наглашава Вучић.

Александар Вучић је, након што се обратио на 78. заседању Генералне скупштине Уједињених нација, рекао новинарима у Њујорку да је имао добар састанак са генералним секретаром Уједињених нација Антониом Гутересом и да га је упознао са ситуацијом на Косову и Метохији.

"Имали смо добар састанак, генерални секретар Антонио Гутерес изузетно поштује Србију и разуме позицију Србије. Ми смо му захвални што је увек показивао поштовање према нашој земљи и што истиче њену важност на Балкану и у Европи и поштовање принципа на којима почивају УН", рекао је Вучић.

Нагласио је да ће Србија подржавати Гутересову агенду реформи Уједињених нација.

"Ми смо рекли да ћемо подржавати његову агенду реформи Уједињених нација у будућности и да смо изузетно захвални за сваки допринос који је до сада пружио остваривању приципа Уједињених нација и изградњи мира широм света", нагласио је Вучић.

"Имао сам незваничне сусрете са многим представницима САД"

Вучић је рекао и да је у Њујорку имао незваничне сусрете са представницима Сједињених Америчких Држава којима је, како каже, исказао своју огромну забринутост због могућих будућих догађаја на КиМ.

"Имао сам и незваничне сусрете са многим представницима САД, о томе не желим јавно да говорим и њима сам изрекао и исказао своју огромну забринутост, помало и страх због могућих будућих догађаја на КиМ, јер све оно - и датуме како бирају, и све што раде, и језик који користе, претње које изговарају, хапшења наших људи свакога дана, чини ми се јасно и недвосмилсено говори какве су Куртијеве намере. То је најважније", рекао је Вучић новинарима у Њујорку.

Одговарајући на питање да прокоментарише хапшење америчког сенатора Боба Мендеза који га је оптуживао да је имао везе са криминалним клановима, а који је сада осумњичен да је примао мито, Вучић је рекао да је Мендез "највећи албански лобиста у америчком Конгресу".

"Једино је битно да ли су грађани задовољни говором"

На питање новинара о реакцијама на његов говор у Њујорку, председник Србије је рекао да званичници вероватно сада између себе причају како је заостао у прошлости и шта није смело да се изговори.

"То све мисле и мале земље. Сада вероватно кажу да је био један и изговорио је у име свих њих. Нико ми није рекао да сам био оштрији нити очекујем да ће неко то да ми каже", рекао је Вучић.

Нагласио је да није битно да ли је он задовољан својим говором, већ да је једино битно да ли су задовољни грађани Србије.

"Ако они јесу, ја сам поносан. Морам увек да водим рачуна о свим аспектима и последицама, али истовремено да говорим истину. Мислим да сам све то урадио, захвалан сам и мом тиму који ми је помагао у томе. Ја сам јутрос у четири, пола пет будио и Марка и Тијану, они су ми помагали, али увек се нешто промени у последњем тренутку", рекао је Вучић.

"Србија једна од ретких земаља која сме да каже истину"

Вучић је нагласио да је Србија једна од ретких земаља која сме да каже истину и како ствари стварно стоје.

"Наше је било да кажемо шта је истина, да то остане записано у историји, да то буде на понос нашем народу - да смо једна од ретких земаља и један од ретких народа који је смео да говори истину и да каже како ствари стварно стоје. Да ли ће то да допринесе било чему - неће, али ће свакако да, у једном смислу, оснажи позицију Републике Србије, а то је да знају да знамо и да одлично разумеју да ми разумемо и да не покушавају, мислећи да не схватамо или да не разумемо о чему се ради, да добију нешто што није могуће", рекао је Вучић новинарима у Њујорку.

Каже да се, по том питању, неће променити став оних којима, како је рекао, међународно право није нешто на шта се позивају увек, већ само када им одговара.

"Ја сам све рекао што стварно мислимо и оно што стварно радимо. Имамо своју политику. Ја не могу да будем неко ко ће да се хвали: 'Преписали смо 100 одсто ваших аката и то је наша политика.' Да, Србија има своју политику. Народ и грађани Србије имају своју владу која у њихово име води политику", поручио је предсендик Србије.

"Баук слободе и независности се поново шири светом"

Вучић је истакао да је поносан на то што Србија има самосталну политику и најавио да долазе нека друга времена.

"Ја сам на то поносан, али ако очекујете да ће то да помера куле и градове - неће, али наше је да радимо своје, да чувамо своје, па долазе нека друга времена", истакао је Вучић.

Нагласио је да се светом шири баук слободе и независности, те да је то могло да се чује током говора неких лидера пред Генералном скупштином Уједињених нација.

"Полако се тај ветар слободе и мирис слободе осећа свуда у свету. Баук слободе и независности се поново шири светом и неће то бити лако да се заустави", истакао је Вучић.

"Сви стали у ред да послушају Милановића"

Поводом позива председника Хрватске Зорана Милановића да све чланице Уједињених нација признају независно Косово, Вучић каже "да су баш сви стали у ред да послушају Милановића".

"Видими ових 100 земаља стало у ред да послушају Милановића, гурају се, видите иза угла, има да кажу - позвао нас Милановић па стојимо да потпишемо за независно Косово. Видела жаба да се коњ поткива, па и она да каже нешто по том питању", рекао је Вучић.

Најавио је да иде на састанак са потпредседником Кине Ханом Џенгом, а затим са Мирославом Лајчаком, након чега, како је рекао, има наступ на америчким медијима, где ће видети и "пријатеље из Републиканске странке".

субота, 01. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије