Читај ми!

Вучић за РТС: Ситуација на КиМ полако измиче контроли, тражићемо седницу СБ УН

Председник Александар Вучић каже за РТС да су и данас на седници Савета безбедности Уједињених нација најагресивнији по питању заштите територијалног интегритета Украјине били они који су најагресивније рушили територијални интегритет Србије. Током сутрашњег обраћања на седници Генералне скупштине УН, како каже, показаћемо да се држимо принципа и поштовања међународног права. КиМ је део Републике Србије и тога се нећемо одрећи, поручује Вучић. Истиче да ситуација у јужној српској покрајини полако измиче контроли и да ће тражити седницу СБ УН о том питању. Сви редом ми држали придике због санкција Русији, каже Вучић.

Председник Александар Вучић, пред сутрашње обраћање на седници Генералне скупштине Уједињених нација, каже да је стрпљење свих слободарских нација и нашег народа на измаку.

"И данас на седници Савета безбедности најагресивнији по питању заштите територијалног интегритета Украјине су они који су најагресивније рушили територијални интегритет Србије. Парадоксално, понекад и смешно звучи, али је тако", рекао је Вучић у разговору за Дневник РТС-а.

Наводи да се у таквим приликама они обраћају пред празним салама, али да те говоре после многи прочитају.

"Важно је шта ће се поручити. Оно шта ћемо ми да кажемо је да ћемо да се држимо принципа, да се држимо поштовања међународног права. Ми смо мала земља, немамо за шта друго да се ухватимо. Немамо ни нуклеарне бојеве главе, ни невидљиве авионе, ни носаче авионе, ништа од тога немамо и не можемо по том питању да се такмичимо са великима. Али имамо жељу да живимо на својим огњиштима, на огњиштима наших дедова и прадедова и само да будемо своји на своме", поручује Вучић.

Указао је да ће у складу са тим о Косову и Метохији разговарати и са кинеским пријатељима, као и замолити да то буде посебна тема и током сусрета са председником Си Ђинпингом.

"Савакако да ћу о томе највише да говорим", додаје Вучић.

Tражићемо седницу Савета безбедности о КиМ

Вучић је рекао да ће Србија затражити посебну седницу Савета безбедности о Косову и Метохији, због ситуације у јужној српској покрајини.

“Чекамо промену председавајућег Савета безбедности УН. Бразил је од 1. октобра. У зависности од тога када ће бити заказана седница за Унмик, тада ћемо доносити одлуку за када тражимо хитну седницу СБ УН по овом питању“, рекао је Вучић.

Поручио је да ће на обе седнице лично бити присутан, осим уколико седница о Унмику не буде заказана у време када је планиран сусрет са Сијем.

Ситуација на КиМ полако измиче контроли

Коментаришући најновије хапшење тројице Србина на КиМ, Вучић је рекао да образложење да је "неко малтретирао некога на неком гробљу пре 24 године" смешно и застрашујуће, али да осуде међународне заједнице неће стићи.

“Не треба ни да их очекујемо. Увек су две стране криве, ако смо ми бар мало кривљи, увек ћемо ми бити криви. То је нешто што морамо да научимо. Али овим је Курти показао да ће да остварује своје претње, Срби ће да пате и да плате. Сада је ударио, како на Север, тако и на општину Вучитрн - на наша два насељена места - Прилужје, које припада вучитрнској општини, Племетину која припада обилићкој општини… Очигледно је да се неће заустављати“, рекао је Вучић и додао да ће Београд у складу са тим доносити мере.

Напомиње да се плаши да "ситуација на КиМ полако али сигурно измиче контрoли".

"Не знам шта ће све бити, али знам да кад вас доведу дотле да више немате избора, ставе у ћошак из којег немате куд, тада морате да се браните свом својом снагом…“, рекао је Вучић.

Указао је на то се Србија неће одрећи од КиМ.

“Mи ћемо да се боримо, да штитимо своју земљу. Другу земљу немамо. КиМ је по Повељи УН, по Резолуцији 1244 УН део Републике Србије, ми тога да се одрекнемо нећемо. Предаје било какве, капитулације каквим сведочимо у другим деловима света, каквим смо сведочили 90-их, неће бити и гледаћемо да заштитим и сачувамо наш народ“, рекао је Вучић.

Седница Савета за националну безбедност у наредних седам дана 

Поводом најновије ситуације на КиМ, данас је, према речима Вучића, одржан неформални Савет за националну безбедност, тј. консултације пре стварне седнице Савета која ће бити у наредних седам дана.

“Разговарао сам и са министром одбране, и са министром унутрашњих послова, посебно са начелником Генералштаба као врховни командант оружаних снага“, рекао је Вучић.

Навео је да је свестан да у јавности има оних који кажу да је све то одавно изгубљено и да треба прихватити све што се од Србије тражи, али и оних који кажу да треба ући у рат, али да у тај рат иде неко други а не они. У том контексту, поручује да ће власт радити свој посао и да ће гледати да искористи сва дипломатска средства, да пронађе начин да заштити Србе.

“Али свако ко мисли да се неко уплашио претњи Аљбина Курти, Свечље и свих осталих - нисмо фасцинирани ни њиховом храброшћу, ни њиховом моћи. Али смо довољно разумни и довољно паметни да знамо којим путем треба да идемо до неког момента“, каже Вучић.

Коментаришући изјаву косовског министра полиције да ће Вучић бити ухапшен ако дође на Косово и обиђе Грачаницу, председник каже да га више интересује реакција Запада по том питању, као и по питању хапшења Срба.

“Свечља је заједно са Куртијем већ покушавао да унизи мога сина, па није успео. Страшан је грех када неко хоће да оде у своју светињу, на литургију, или да разговара са својим народом. То је прави разлог за хапшење некога и довољно говори о њиховој демократској природи и о онима који их подржавају. Али добро, на крају ћемо видети ко ће кога да ухапши. То је све што имам да кажем“, каже Вучић и додаје: “Видећемо ко ће задњи да се смеје“.

Сви редом ми држали придике због санкција Русији

Говорећи о неформалном ручку који је организовао шеф европске дипломатије Жозеп Борељ, Вучић је рекао да су санкције Москви биле главна тема свима.

“Тако су ми држали придике, сви редом. Прво су ми наши пријатељи из Европе очитали лекцију по том питању, мушки сам поднео, нисам заплакао. Шалу на страну, рекао сам да ми имамо своје ставове и своју политику“, каже Вучић.

Ту су се, како каже, укључили и остали из окружења, жалећи се да не напредују брзо, иако су увели "100 одсто политике ЕУ".

“Ваљда да им се додворе... Тако да су се сви хвалили тиме -  "за разлику од" - пошто неће да изговоре реч Србија, а ја кажем - Слободно реци Србија. И то није било само Приштина. Ово је ентитет, а ово су биле две земље које кажу 'ми смо испунили све за разлику од'... Мислите Србије - да се овде јасно зна ко је слободарски оријентисан и ко има своју владу, стварно своју владу и стварно своју политику“, каже Вучић.

Поменуо је да је састанак био добар, да Борељ одлично разуме ствари, али да му ови што, како каже, "стварно одлучују“ (Берлин и Париз, као и остали, међу којима некад и Вашингтон), не дају да буде поштен и искрен до краја.

 О изборима: Уплашен сам, али за позицију земље

Упитан да прокоментарише оцену опозиције да се плаши избора и да их не жели у овом тренутку, Вучић је рекао: “Као и увек, у праву су“.

“Као и када су говорили о Јовањици, а онда морали да признају да су три године лагали. Као и када су говорили за мој сат да вреди 500.000, па вреди само 500 пута мање. Е, тако су у праву и за ово. Тако да најлакше је бити неодговоран“, каже Вучић.

Истиче да јесте уплашен, али за позицију земље.

“Али знам да ветрови слободе дувају све снажније кроз сваки мореуз, преко сваког мора, кроз просек сваке планине, широм света, на свим континентима. А ми Срби и грађани Србије волимо да удишемо тај ваздух слободе. А што се избора тиче, опет неће рећи 'извини', јер ја једва чекам да им изађем у сусрет, па да их неко пита и каква је то политика, сем мржње, коју нуде. А народ како год да се изјасни, ја ћу вољу народа да поштујем“, рекао је председник.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара