Читај ми!

Вучић више од два сата са Лајчаком: Забринут сам због плана Приштине да окупира север КиМ

Председник Александар Вучић разговарао је више од два сата са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком, којем је пренео забринутост због развоја догађаја на КиМ и "Куртијевог плана да силом окупира север покрајине".

Састанак Александра Вучића и Мирослава Лајчака почео је у 12 сати, у згради Генералног секретаријата председника Републике и трајао више од два сата.

"Веома сам забринут због развоја догађаја на КиМ и Куртијевог плана да силом окупира север покрајине и протера Србе са вековних огњишта. Пренео сам то специјалном представнику Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославу Лајчаку“, написао је Вучић на Инстаграму.

Лајчак: Садржајан разговор са Вучићем

Мирослав Лајчак је саопштио на Твитеру да је са Вучићем имао садржајан разговор.

"Садржајан разговор са председником Србије Александром Вучићем у Београду о следећем састанку на високом нивоу у септембру, напорима за смањење тензија и новим локалним изборима на северу Косова, као и о примени свих споразума постигнутих у оквиру дијалога", навео је Лајчак.

Иначе, овај састанак је и део припрема за наставак политичког дијалога у Бриселу, а председник се претходно састао са конгресменом САД Мајклом Тарнером и поручио да Србија улаже велики напор у дијалог уз посредовање ЕУ.

Мирослав Лајчак се на маргинама бледског форума састао са Аљбином Куртијем и најавио наставак преговора на највишем нивоу већ у септембру.

Ово је трећа посета Лајчака Београду овог лета – у јуну је смиривање тензија у јужној покрајини од обе стране тражио заједно са америчким изаслаником Габријелом Ескобаром.

Захтеве је, затим, поновио тражећи одржавање локалних избора на северу КиМ уз учешће Срба и што скорији повратак дијалогу.

петак, 08. децембар 2023.
1° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу