Читај ми!

Рама: Нисам се консултовао с Куртијем око нацрта за формирање ЗСО

Албански премијер Еди Рама изјавио је да се није консултовао са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем приликом израде нацрта плана за формирање Заједнице српских општина (ЗСО) на северу КиМ, као и да о томе нису разговарали након што је послао нацрт председнику Француске Емануелу Макрону, немачком канцелару Олафу Шолцу и председнику Европског савета Шарлу Мишелу.

Еди Рама је за албански портал Национале рекао да је став Албаније o ситуацији на северу КиМ ''усаглашен'' са ставом САД и ЕУ. Он је негирао могућност војног сукоба на Косову и додао да Србија не може да ратује са САД.

''То је последња ствар коју могу да замислим. Каже се – никад не реци никад, али ја заиста мислим – никад. Ко ће да се бори? Србија са Америком? Косово је Америка. За информацију онима који су заборавили, Косово још није потпуно суверено све док на његовој територији постоји страна војска и док не стекне потпуно признање. Шта ће онда Србија, да нападне Америку?'', истакао је албански премијер.

Еди Рама је јуче изјавио да је написао нацрт плана за формирање ЗСО на северу КиМ, и да је тај нацрт проследио председнику Француске Емануелу Макрону и немачком канцелару Олафу Шолцу, као и председнику Европског савета Шарлу Мишелу и ''америчкој страни''.

Портпарол Европске комисије Петер Стано изјавио је данас да је добродошао сваки конструктиван допринос дијалогу у оквиру којег се разговара о Заједници српских општина, али да се расправа и израда статута може одвијати само у оквиру дијалога уз посредство Европске уније.

Стано је то рекао коментаришући нацрт плана за формирање ЗСО који је Рама представио.

Он је навео да је високи представник Жозеп Борељ у сталном контакту са лидерима региона и држава чланица ЕУ, као и да је Европска унија спремна да ускоро буде домаћин састанка о изради нацрта и да је у контакту са обе стране.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво