Читај ми!

Стано: Добродошао сваки допринос, али расправа о ЗСО само у оквиру ЕУ дијалога

Портпарол Европске комисије Петер Стано изјавио је да је добродошао сваки конструктиван допринос дијалогу у оквиру којег се разговара о Заједници српских општина, али да се расправа и израда статута може одвијати само у оквиру дијалога уз посредство Европске уније.

Петер Стано је навео да је високи представник Жозеп Борељ у сталном контакту са лидерима региона и држава чланица ЕУ, као и да је Европска унија спремна да ускоро буде домаћин састанка о изради нацрта и да је у контакту са обе стране.

Стано је рекао да је позив за прву седницу о изради нацрта статута ЗСО послат Београду и Приштини за 5. и 6. јун, али да састанак није могао да се одржи због ескалације ситуације на терену.

Уместо тога, каже он, специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак је боравио у посети Београду и Приштини, заједно са америчким изаслаником Габријелом Ескобаром како би разговарао о кључним елементима како би се наставило даље, у складу са Декларацијом високог представника ЕУ.

"Разговори специјалног представника ЕУ Лајчака били су веома тешки, посебно у Приштини. Ова последња посета је потврдила да стране и даље имају суштински супротне ставове о многим питањима", навео је Стано.

Додао је да је Лајчак већ информисао Бореља о својим посетама, те да се високи представник сада консултује са државама чланицама ЕУ.

Он је најавио да ће се разговори наставити у наредним данима са циљем да се постигне договор. "ЕУ апелује на обе стране да буду конструктивне и спремне на компромисе", изјавио је Стано и нагласио да су потребни позитивни кораци посебно са приштинске стране како би дошло до брзог смиривања ситуације на северу КиМ.

Истакао је да је ЕУ спремна да предузме одлучне мере које ће утицати на однос са Београдом и Приштином, уколико стране не буду реаговале.

понедељак, 02. октобар 2023.
16° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"