Читај ми!

Срби се и даље окупљају испред зграда општина на северу КиМ; Ескобар: Курти има два дана да одговори на наше захтеве

У покушају да нађу решење за кризу на северу Косова и Метохије, после Приштине, у Београду бораве европски и амерички изасланици Мирослав Лајчак и Габријел Ескобар. До касно синоћ разговарали су са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем и, како су саопштили, изнели су три захтева међународне заједнице. На северу Косова и Метохије Срби се и данас окупљају у близини зграда локалних самоуправа.

Извештај Андрије Игића

Молебан у Звечану

У близини општине Звечан испред које су војници Кфора, у Цркви Светог Ђорђа у Звечану одржан је молебан за миран живот и здравља свих Срба на Косову и Метохији и за очување српских светиња на овом простору.

Са свештенством Српске православне цркве молебан је служио епископ рашко-призренски Теодосије.

Ескобар: Курти има два дана да одговори на наше захтеве

Амерички емисар Габријел Ескобар изјавио да премијер Аљбин Курти има два дана да одговори на међународне захтеве, које му је пренео са изаслаником Мирославом Лајчаком, како би у петак известили да ли је у њиховим разговорима било напретка или не.

Према његовим речима, ако Курти не прихвати три услова, онда је јасно да не жели сарадњу са САД и ЕУ и да то, према његовим речима, не може да прође без последица, рекао је Ескобар појединим медијима у Приштини.

Он је додао да су његова земља, Европска унија и сви међународни партнери заједно и са ставом у захтевима за смиривање и нормализацију ситуације и ако се то не деси, а односи се погоршавају, последице по Косово ће бити дуготрајне.

Поменуо је да су од Куртија тражили смиривање ситуације на северу, одржавање нових избора и повратак дијалогу са Београдом, уз оцену да имају потешкоћа у односима са Куртијем.

"Кораци се морају предузети сада и морамо да видимо да имамо договор у вези са тим данас и сутра, јер у петак Мирослав Лајчак и ја морамо да обавестимо надређене да ли је наш састанак био успешан или не", рекао је Ескобар.

Додао је међутим, да се "однос Косова и САД неће променити без обзира на створене околности".

"Веза између САД и Косова је веза између народа наших земаља и то је снажно и неће се променити. Наставићемо да будемо ваш главни ослонац", рекао је Ескобар.

Он је додао да постоје потешкоће са премијером Аљбином Куртијем, али да то неће утицати на "односе Косова и САД".

"Надам се", нагласио је, "да ће људи схватити да какве год потешкоће да имамо са премијером неће утицати на овај осећај."

Опширније Краће

Једна особа српске националности ухапшена је у Лепосавићу, под сумњом да је претила заменику председника општине Лепосавић Драгани Милетић, објавио је министар унутрашњих послова у Приштини Ђељаљ Свећља.

Како је полиција саопштила ухапшена особа осумњичена је за два одвојена случаја претње двема жртвама у општини Лепосавић.

"У првом случају, 26.05.2023, косовска Српкиња је пријавила да се осећа угроженом од стране осумњичених Срба. Оштећена је такође нагласила да је од осумњиченог Србина примила претећу поруку и да је, према њеним речима, видела маскирану особу-е са каменицама како се креће по месту где живи. Док је у другом случају 05.06.2023. године, мушкарац српске националности пријавио да му је осумњичени косовски Србин претио претећим речима преко телефона", наводи се у саопштењу полиције.

Опширније Краће

Лајчак и Ескобар наставили серију разговора у Приштини

Представници невладиних организација се севера КиМ пренели су Мирославу Лајчаку и Габријелу Ескобару да на том подручју постоји "висок ниво фрустрације и незадовољства у српској заједници", а да ће учешће Срба на новим изборима захтевати озбиљан приступ, јер је њихов захтев комплетно повлачење специјалних снага полиције.

"Ми смо само покушали да пренесемо високи ниво фрустрација и незадовољства који постоји у заједници. Да објаснимо да ће учешће на изборима захтевати један озбиљан процес преговора са српским политичким представницима и то првенствено када је у питању захтев који се односи на повлачење специјалних јединика косовске полиције са севера Косова и да опет нагласим не само из општина, већ и са контролних пунктова и база које су изграђене на експроприсаном земљишту", пренела је Милица Андрић Ракић из Нове друштвене иницијативе након састанка у Приштини.

Андрић Ракићева наводи да су Лајчак и Ескобар на састанку били веома отворени у вези са планом решавања кризе на северу.

"Предлог ЕУ, али и САД је да се полиција повуче из самих општинских зграда и близине, да градоначелници раде из просторија које су на неким алтернативним локацијама и да се распишу нови избори. У том смислу није ништа ново речено, опет су поновили да резултати разговора са владом Косова јуче нису били у потпуности задовољавајући, али су навели да ипак има одређених помака, односно да постоји спремност владе Косова да распише нове изборе", рекла је Андрић Ракићева.

Осим ње састанку са двојицом међународних званичника присуствовали су и директорка Нове друштвене иницијативе Јована Радосављевић и директор Центра за заступање демократске културе (АЦДЦ) Душан Радаковић.

Пре сусрета са њима, Лајчак и Ескобар су разговарали са представницима Српске листе, из које се још нису огласили, као и са представницима опозиционих парламентарних странака Албанаца.

Председник Демократске партије Косова Мемљи Краснићи изјавио је да су са Лајчаком и Ескобаром разговарали о развоју догађаја на северу и чули америчке и европске ставове о новонасталој ситуацији, оценивши да тренутна ситуација "штети Косову".

"Тачно је да је тренутна ситуација веома забрињавајућа, видимо да нема кретања напред, постоји ситуација која штети Косову у смислу његових међународних односа, пре свега са стратешким партнерима, зато смо тражили и изразили смо спремност да играмо своју државничку улогу како бисмо одржали наше односе са САД пре свега, и државама ЕУ", рекао је Краснићи медијима након разговора.

Упитан да ли подржавају нове изборе на северу, пренео је да на састанку није разговарано о конкретним темама.

"ДПК је одиграо важну улогу ових дана, посебно после петка, када је влада без консултација на скривен и некоординисан начин предузела радње које су је довеле до ове ситуације", изјавио је Краснићи и додао да је важно да се не стварају могућности за ескалацију ситуације.

"Бићемо у свакодневним консултацијама са председницима општина Звечан и Зубин Поток, са међународним партнерима, да видимо које су праве акције да се крене даље. И јуче сам се састао са градоначелницима, они настављају да раде из алтернативних канцеларија, као што то ради и градоначелник Северне Митровице, тако да је у овом тренутку веома важно да се не стварају могућности за ескалацију безбедносне ситуације, одржавање мира и пута испред нас", нагласио је Краснићи.

Председник Демократског савеза Косова Љумир Абдиџику поновио је да се налазе у критичном тренутку, а за то је, према његовим речима, одговоран премијер Аљбин Курти.

Он је медијима рекао да остаје да се види какве ће "последице Косово имати од посета представника Сједињених Америчких Држава, Европске уније и НАТО-а".

Абдиџику је додао да је ситуација у односима Приштине са савезницима забрињавајућа.

"Ми смо у забрињавајућој ситуацији за Косово и, штавише, нејасној. Забрињавајуће због стања односа које Косово има са савезницима, а нејасно због непостојања плана и спремности премијера Косова да се договори са савезницима. У овој фази, Косово остаје да види последице које би могле доћи од такве делегације, из САД, ЕУ и НАТО-а. Тешко прихватамо такву ситуацију као што је ДСК, као опозициона политичка партија са ограниченим бројем посланика у скупштини. Наше акције ће бити јавне. Надам се да ће се то одразити и на премијера Куртија", додао је он.

Опширније Краће

Гервала Шварц: Отворена могућност за изборе у четири општине, потребни међукораци

Приштина је отворена за могућност одржавања нових избора у општинама на северу КиМ, али је потребно предузети друге кораке, изјавила је министарка иностраних послова привремених приштинских институција Доника Гервала Шварц.

“Да, отворени смо за изборе у те четири општине, али да бисмо имали нове изборе потребни су међукораци“, рекла је Гервала Шварц после састанка са чешким министром иностраних послова у Прагу, преноси Ројтерс.

Опширније Краће

Османијева се састала са Лајчаком и Ескобаром

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи састала се са специјалним изасланицима САД Габријелом Ескобаром и ЕУ Мирославом Лајчаком, саопштено је из њеног кабинета.

Османијева је изразила пуну посвећеност заједничком раду са међународним партнерима како би, како се наводи, на северу КиМ “владали ред и закон и очувао се суверенитет“.

Према њеним речима, “кажњавање криминалних група и појединаца који су користили насиље против полиције, новинара, припадника Кфора, Еулекса и грађана, једини је начин за одрживу и дугорочну стабилност“.

Због тога, наглашава, очекује од институција да раде свој посао у складу са законом, како би одговорни за насиље “изашли пред лице правде“.

Османијева је навела да се нови избори у општинама на северу КиМ могу организовати у складу са "уставним и законским оквиром" и додала да би требало обезбедити демократско учешће грађана који живе у четири општине.

Истакла је значај јачања савеза са САД и ЕУ, у испуњавању заједничких циљева на евроатлантском путу и “јачању међународног субјективитета“.

Опширније Краће

Давенпорт: Снажна подршка позиву ЕУ за деескалацију

Шеф мисије ОЕБС-а на КиМ Мајкл Давенпорт саопштио је да је са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком нагласио важност напретка у дијалогу уз подршку ЕУ и пуно учешће свих заједница у институцијама и изборима.

“ОЕБС стоји чврсто уз НАТО и Кфор и Еулекс у испуњавању мисија. Снажна подршка позиву ЕУ за деескалацију и одржавање инклузивних избора у општинама на северу“, навео је Давенпорт.

Напомиње да ће ОЕБС подржати приштинске институције, укључујући Централну изборну комисију, да спроведу интеграцију и дијалог који укључује све заједнице.

Опширније Краће

Лајчак: Дубоко смо забринути због ситуације на северу КиМ

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак саопштио је након што се синоћ, заједно са изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, састао са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, да су дубоко забринути због ситуације на северу КиМ.

"Амерички изасланик Габријел Ескобар и ја састали смо се са премијером Аљбином Куртијем и првим замеником премијера Бесником Бисљимијем. Дубоко смо забринути због ситуације на северу и позивамо на хитно смиривање на терену, ванредне изборе уз учешће косовских Срба и повратак дијалогу о нормализацији", написао је Лајчак на Твитеру.

Дрецун за РТС: Ако се не говори о повлачењу специјалних јединица са севера КиМ, не отклањају се узроци кризе

Председник Одбора Народне скупштине за КиМ Милован Дрецун рекао је за РТС да нису добили много детаљних информација о евентуалном договору са Куртијем, али да, према ономе што је чуо, нема помака када је у питању деескалација.

"Од господина Ескобара смо на конференцији за новинаре чули после да око Заједнице српских општина нема напретка ни договора, зато што је рекао да ће Заједница бити формирана са Куртијем или без њега. Мада, искрен да будем, није довољно јасно шта под тим подразумева Ескобар", рекао је Дрецун.

Додао је да му не делује реално да ће бити нових избора на Косову и Метохији због тога што Курти сада има велики маневарски простор зато што се Западу, нарочито САД, жури да се постигне споразум због предстојећих председничких избора и кампање која ускоро почиње.

"Ако би се ишло на нове изборе на КиМ, онда би се читав процес пролонгирао бар два-три месеца и то је нешто што не одговара САД", навео је Дрецун.

Оценио је да смо веома удаљени од формирања Заједнице српских општина и да је Ескобар рекао да су од Куртија чули шта неће и да треба да каже шта хоће.

"Зашто говоримо о томе да се само делимично отклањају узроци ове кризе – говори се о повлачењу припадника специјалних параполицијских јединица из три општине на северу КиМ. На северу постоје четири општине. Друго, главни проблем је не да се повуку само из тих зграда него да се генерално повуку са севера Косова. Ако се о томе не говори, ви не отклањате у потпуности узроке кризе", рекао је Дрецун.

Објаснио је да је став Београда да ЗСО треба да се формира на основу Бриселског споразума, док је став Запада да треба да се отворе нови преговори о формирању Заједнице на основу предлога споразума о нормализацији односа и Куртијеве визије.

"Куртијева визија, коју је предочио председнику Вучићу на последњем састанку, јесте да се заправо Косово третира као држава и да преко Заједнице српских општина, како би је он назвао, а то је посебно питање, заправо Београд призна ту лажну државу и да је Срби прихвате", навео је Дрецун.

Разговор Иване Татомир Чкоњевић са Милованом Дрецуном
Опширније Краће

Габријел Ескобар и Мирослав Лајчак, како су саопштили, изнели су три захтева међународне заједнице: смиривање ситуације, нови избори на северу и повратак дијалогу, али да није постигнут договор око избора на северу. У Београд стижу вечерас на састанак са председником Србије.

На северу Косова и Метохије Срби се и данас окупљају у близини зграда локалних самоуправа, у којима им је онемогућен рад од када су специјалци косовске полиције заузели те објекте.

Захтеви Срба су да специјалци полиције напусте зграде општина, да не долазе градоначелници без легитимитета, да се ослободе Радош Петровић и Душан Обреновић и да се престане са прогоном грађана који су протестовали у последње две године.

За учешће на евентуалним ванредним изборима Срби траже потпуно повлачење специјалних јединица са севера и формирање Заједнице српских општина.

Министар спољних послова Велике Британије Ендру Мичел изјавио је да Лондон позива владу привремених приштинских институција да уклони специјалне полицијске јединице из општина на северу КиМ, као и новоизабране градоначелнике да обављају дужност са алтернативних локација.

Амбасадор Немачке у Приштини Јерн Роде подржао је настојања специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака, истакавши да ''хитно треба радити на спровођењу циљева декларације ЕУ-27''.

Војници италијанског контингента Кфора који су повређени током немира у општини Звечан на северу Косова и Метохије пребачени су у Италију, саопштио је Кфор.

Војници Кфора су скупили бодљикаву жицу око зграде Општине Звечан. Жица није уклоњена до краја. Препреке су остале, а војници су ту и контролишу линију раздвајања са грађанима који протестују.

Од прошлог петка траје криза на северу Косова и Метохије – од када су специјалне јединице косовске полиције заузеле објекте локалних самоуправа.

Како би се смирила ситуација, Европска унија и САД од Приштине траже одржавање нових избора уз учешће Срба и формирање Заједнице српских општина. 

Такође, Бела кућа је позвала Београд да повуче оружане снаге које су распоређене у близини административне линије и да спусти ниво борбене готовости, а Приштину да омогући новоизабраним председницима општина да обављају своје дужности са алтернативних локација и да повуче полицијске снаге из општинских зграда.

Командант Кфора Анђело Микеле Ристуча критиковао је Аљбина Куртија због постављања албанских градоначелника на северу Косова и Метохије и поручио да се мисија НАТО-а не може користити као кишобран за једностране акције, те да би без ње север КиМ био "још једно ратно жариште".

Турско Министарство одбране саопштило је да је први конвој турских специјалаца стигао на Косово и Метохију.

"Први конвој командоса нашег батаљона 65. механизоване пешадијске бригаде, који ће служити на Косову, завршио је пребацивање на Косово. Желимо добре и успешне мисије нашим херојским војницима на Косову, за очување мира и спокоја", наведено је у саопштењу турског министарства на Твитеру.

субота, 30. септембар 2023.
21° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"