Читај ми!

Недељу дана кризе на северу КиМ, тражи се одржавање нових избора

Већ недељу дана траје криза на северу Косова и Метохије - од када су специјалне јединице косовске полиције заузеле објекте локалних самоуправа. Како би се смирила ситуација, Европска унија и САД од Приштине траже одржавање нових избора, учешће Срба на њима и формирање Заједнице српских општина. Скупови подршке Србима на северу КиМ одржани у Грачаници и Горњем Кусцу.

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ рекао је у разговору са председником Србије Александром Вучићем и председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи да су то кључни захтеви.

Председник Вучић поручује да је Србија спремна да учини све да се ситуација смири и да би најснажнији корак за деескалацију било повлачење градоначелника који су изабрани на изборима, на које је изашло три одсто бирача.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти је, после разговора са званичником Беле куће, одржавање нових избора условио повлачењем српских демонстраната.

Службеници локалне самоуправе и даље не могу на радна места у Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану.

Кфор и даље блокира општинске зграде а на захтев Срба распоредио је снаге на важним раскрсницама и улицама у центру Звечана.

Србима око зграда локалне самоуправе придружили су се рудари Трепче, који не могу да раде, јер су и погони флотације у Лепосавићу блокирани.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво