Читај ми!

ЕУ: Хитно вратити мир северу КиМ, у противном биће негативних последица

Европска унија најоштрије осуђује насилне акте против грађана, трупа Кфора, органа за спровођење закона и медија на северу Косова и Метохије. Насиље се могло избећи и мора се избећи у будућности, наведено је у саопштењу које је у име 27 земаља чланица издао високи представник Жозеп Борељ.

Из Европске уније истичу да стоје иза мисије Кфора и Еулекса у испуњавању њихових мандата.

У саопштењу које је потписао Жозеп Борељ позивају се Београд и Приштина "да одмах и безусловно предузму мере за деескалацију, престану да користе реторику подела и уздрже се од било каквих даљих некоординисаних акција".

Истичу да хитно треба вратити мир. "Европска унија је спремна да спроведе одлучне мере. Неуспех деескалације тензија довешће до негативних последица", истакнуто је у саопштењу.

Наглашавају да очекују да Приштина одмах обустави полицијске операције у близини општинских зграда на северу Косова и Метохије.

"Градоначелници треба привремено да обављају своје дужности у другим просторијама. Превремене изборе треба расписати што је пре могуће у све четири општине и организовати на потпуно инклузиван начин. Очекујемо учешће косовских Срба на овим изборима", пише у саопштењу.

Из Уније изражавају забринутост и због подизања борбене готовости Војске Србије.

Брисел тражи да се обе стране понашају одговорно. "Очекујемо да се  одмах  ангажују у дијалогу који води ЕУ како би се пронашло одрживо решење за ситуацију на северу Косова које гарантује безбедност, сигурност и партиципативну демократију за све грађане и отвара пут за спровођење Споразума о путу нормализације и његовог Анекса. То укључује и почетак рада на успостављању Заједнице општина са српском већином без даљег одлагања или предуслова", наведено је у саопштењу Европске уније.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво