Читај ми!

Вучић информисао амбасадоре о ситуацији на северу КиМ: Крајње време за оштру реакцију према Приштини

Председник Србије Александар Вучић састао се на Андрићевом венцу са амбасадорима Квинте (САД, Велика Британија, Француска, Немачка, Италија), као и са шефом делегације Европске уније. Упознао их је са ситуацијом на северу Косова и Метохије и затражио да хитно донесу и спроведу одређене мере које би гарантовале сигурност Срба на КиМ. Уследили су и састанци са амбасадором Русије Александром Боцан-Харченком и амбасадорком Кине Чен Бо.

Вучић са амбасадорком НР Кине Чен Бо

Председник Вучић састао се са амбасадорком Чен Бо коју је замолио да руководству НР Кине пренесе озбиљну забринутост Србије по питању опстанка и безбедности Срба на КиМ.

Председник је детаљно упознао амбасадорку Чен Бо са хронологијом јучерашњих догађаја. Вучић је навео да понашање привремених институција у Приштини одржава константне тензије у целом региону и оценио као неприхватљиво стање сталног страха и забринутости у којем живи српска заједница на КиМ.

Амбасадорка Чен је рекла да је за званични Пекинг ситуација на КиМ веома забрињавајућа:

"Приметили смо да сте и Ви председниче и Влада Републике Србије много урадили на смиривању тензија. Кинеска страна подржава напоре Србије у очувању територијалног интегритета и суверенитета и противи се једностраним акцијама привремених институција у Приштини, које позива да испуне преузете обавезе", рекла је кинеска амбасадорка.

Она је подсетила на изјаву кинеског Министарства спољних послова у којој се НАТО позива да искрено уважава суверенитет и територијални интегритет Србије.

Председник Вучић је истакао да Србија има велико поверење у правичност пријатељске Кине и поштовање за њену искрену посвећеност равноправности свих земаља у свету, без обзира на величину и бројност становника.

Боцан-Харченко: Овакав развој догађаја може да изазове експлозију у целом региону

Председник Вучић састао се и са амбасадором РФ Александром Боцан-Харченком.

Председник Вучић је обавестио руског амбасадора о јучерашњим дешавањима и изразио забринутост због екстремног насиља и, како је истакао, подмукле дискриминације Срба, са зебњом да се ситуација развија у веома лошем смеру.

Он је додао да такво понашање има за циљ подизање тензија у целом региону, због чега је захтевао хитно повлачење Куртијевих специјалних јединица и реакцију међународне заједнице која би гарантовала безбедност Срба на КиМ.

Током састанка, председник Вучић је истакао да Србија, упркос најбруталнијем кршењу свих међународних споразума, наставља да води одговорну политику мира и стабилности. Он је поновио захвалност на принципијелном ставу и подршци Руске Федерације суверенитету и територијалном интегритету наше земље.

Амбасадор Руске Федерације истакао је да званична Москва прати сва догађања и да ће пренети све информације које су му данас предочене. Он је истакао да Русија разуме сву деликатност ситуације и да примећује пораст агресивности Приштине, која може да има озбиљне последице.

"Москва има најозбиљнији приступ у праћењу развоја ситуације и схватамо да овакав развој догађаја може да изазове озбиљну кризу, чак експлозију у целом региону", рекао је амбасадор Боцан-Харченко.

фото: Танјуг/Јадранка Илић

Вучић амбасадорима Квинте: Надам се да ћете успети да уразумите Куртија

У саопштењу које је Служба за сарадњу с медијима председника проследила медијима, наводи се да је председник Вучићизразио велико незадовољство и снажну забринутост због чињенице да "један део међународне заједнице наставља да толерише једностране потезе Приштине, који доводе до насиља над српском заједницом, што за последицу има све мањи број опција које би могле да доведу до трајног мира и стабилности у региону".

Председник Вучић је, како се наводи, упознао саговорнике са истинитом хронологијом догађаја током јучерашњег дана у којем је повређен велики број припадника српске заједнице, која се окупила како би исказала незадовољство због упада нелегалних Куртијевих снага у српске зграде, али и због пољуљаног поверења у КФОР који, упркос датим гаранцијама, није заштитио Србе и није спречио нелегално и насилно преузимање општина.

Вучић је подсетио да је благовремено и упорно упозоравао на овакав развој ситуације, као и на последице до којих може да доведе некажњено понашање институција у Приштини, која не само да не испуњава преузете обавезе, већ редовно повлачи једностране насилне потезе против српске заједнице на Косову и Метохији, уз бројне и честе инциденте, који за последицу имају рањавање, пребијање, малтретирање и отворену дискриминацију Срба.

Председник Вучић је поручио да је крајње време да део међународне заједнице напокон оштро, јасно и недвосмислено реагује на политику приштинских институција и да заштити Србе од све јачих притисака и бруталног насиља које се врши наочиглед свих механизама, чија улога, између осталог, јесте да ту заједницу заштити.

Председник је изразио жаљење због повређених војника КФОР-а, али је истакао да је много већи број Срба повређен, да је против њих коришћено ватрено оружје и велика физичка сила, иако су од почетка пружали ненасилан отпор.

Председник Вучић је додао да је у тренутној ситуацији очување мира од кључног значаја, али и да је најважнија безбедност српске заједнице на Косову и Метохији, као и да у том смислу очекује да земље Квинте, које имају највећи утицај на Приштину, хитно донесу и спроведу одређене мере које би гарантовале сигурност Срба на КиМ, што је предуслов за сваки даљи разговор са представницима привремених институција у Приштини.

Председник Вучић је нагласио да Аљбин Курти мора да повуче своје специјалне јединице, јер Срби никада неће прихватити његову окупацију.

"Надам се да ћете успети да уразумите Куртија да повуче своје снаге и личне градоначелнике са Севера“, рекао је председник Вучић. Он је нагласио да ће Србија наставити комуникацију са представницима НАТО/КФОР у најбољој вери да се сачува мир и стабилност.

Амбасадори Квинте и шеф делегације ЕУ у Србији изразили су забринутост због ескалације насиља и напада на КФОР војнике. Они су затражили повратак дијалогу у циљу проналажења политичког излаза из ситуације.

Да подсетимо, КФОР је јуче у Звечану насилно разбио протест Срба. Двојица Срба рањена су из ватреног оружја, један од њих је у веома тешком стању. Има више од 50 повређених Срба, а повређено је и 30 припадника Кфора.

У обраћању јавности, председник Србије је истакао да је месецима говорио да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти има једну жељу – да доведе до крвопролића цео регион, као и да је мало ко хтео то да чује и разуме шта се дешава на КиМ.

Вучић је позвао Србе на северу Косова и Метохије да се не сукобљавају са НАТО-ом.

понедељак, 11. децембар 2023.
1° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу