Читај ми!

Зечевић: Међународна заједница није спремна да притисне Куртија на прави начин

Професор Слободан Зечевић са Института за европске студије рекао је за РТС да је Приштина једнострано забранила динар и изазвала социјални удар на српско становништво. Додаје да међународна заједница има капацитете, али је питање да ли хоће да заустави Приштину.

Србима на КиМ ускраћују се основни услови за живот – после укидања динара, сведоци смо и страшних слика са изношењем лекова из апотека.

Професор Слободан Зечевић са Института за европске студије рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да међународна заједница има капацитете да заустави Приштину, али је питање да ли хоће да употреби те капацитете и да ли жели да приволи Приштину.

"Невероватно је да то траје толико дуго. То су неки једноставни процеси, рецимо, сменити неколико градоначелника и одржати локалне изборе и реализовати оно што је већ договорено у Бриселу, а то је Заједница српских општина. Међутим, то се толико одуговлачи“, напомиње Зечевић.

Указује да је Европска унија главни преговарач и да у уводном делу својих уговора о оснивању, односно у Уставу ЕУ, стоји да се залаже за поштовање људских права, да је то један од основних принципа да се залаже за поштовање права националних мањина.

"Погледајте каква је ситуација на КиМ, погледајте како ти људи живе. Да ли је могуће да не може да се спроведе толико дуго нешто што је основа – да се заштити хришћанско становништво, његова цивилизација, култура, цркве. Погледајте ове игре око Грачанице, око тог земљишта, не зна се ко ће да упише у катастар земљиште манастира. Значи, то су све у ствари перфидне игре“, каже Зечевић.

Очигледно је, како каже, да за сада међународна заједница није спремна да Куртија притисне на прави начин.

О дијалогу у Бриселу

Централна изборна комисија у Приштини данас ће представити извештај о провери потписа за петицију за смену албанских градоначелника.

"Можете мислити, два посто становништва албанског – сад они проверавају потписе. Огромна већина Срба је за то да се смене ти градоначелници који нису легално избрани, али сада ће они проверавати потписе. Сачекаћемо и тих месец дана да видимо да ли ће бити смењени градоначелници. Онда тек следе избори, па онда разговор о ЗСО“, подвукао је Зечевић.

Према његовим речима, у међупростору искачу неке нове теме, у вези са динаром, која није била на столу, није се уопште разговарало о томе, а Приштина је једнострано забранила динаре и изазвала социјални удар на српско становништво.

Визна либерализација за Србе на Косову и Метохији

Зечевић каже да је то важна ствар, они имају неку врсту привремених докумената која им не дозвољавају да слободно путују.

"Они не могу тек тако да оду у Грчку, рецимо, као што ми одлазимо на море. Надам се да ће решити тај проблем до избора за Европски парламент, до јуна. Мислим да они распуштају у једном тренутку парламент месец дана раније. То је хитна ствар коју треба урадити да би се повратило поверење код српског становништва да ће моћи да живи на том простору", истиче Зечевић.

О Урсули фон дер Лајен

Урсула фон дер Лајен добила је јуче подршку Европске народне партије за кандидатуру за други мандат на челу Европске комисије. 

Одговарајући на питање колико је то битно за Србију, Зечевић каже да је битно, зато што је владајућа странка у Србији део, односно посматрач у Европским народним партијама.

"Урсула вон дер Лајен жели да добије још један мандат. Није неуобичајено да председници Европске комисије имају два мандата. Тако да, што се тиче саме те групације, она је апсолутно најјача у Европском парламенту и очекује се да ће бити најјача и после избора у јуну, без обзира на раст крајње десних групација као што су конзервативци", закључио је Зечевић.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво