Читај ми!

Реаговања на примену силе Приштине према српском народу на северу КиМ

Дан после бруталне примене силе Приштине према српском народу на северу Косова и Метохије, стижу бројна реаговања.

Секретар Савета за националну безбедност образлаже одлуку о подизању нивоа борбене готовости оружаних снага. Није реч о припреми за интервенцију, каже Ивица Дачић, већ је Србија у приправности за све сценарије. Тренутну ситуацију на северу Космета описује као једну од најопаснијих.

"Само захваљујући разборитости Срба и није дошло до већих инцидената и сукоба и што сада Срби на неки начин чекају да међународна заједница испуни свој део посла да се елиминишу негативни ефекти оваквих акција. Значи остајање у тим просторијама тих тзв. градоначелника, стављање косовских застава, то је за нас неприхватљиво, ту се поставља и питање колико ово утиче на све ове неке напоре које су следили протеклих месеци за нормализацију односа", каже шеф дипломатије Ивица Дачић.

У нормализацију односа посредством дијалога у Бриселу сумњају упућени. За некадашњег дипломату Зорана Миливојевића дијалог у којем посредује Мирослав Лајчак нема више никаквог смисла.

"Kолико је ЗСО кључно питање, да ње има не бисмо имали ову ситуацију, она мора да буде на дневном реду и то дефинитивно да се то реши, не као претходно питање него као једино питање у овом тренутку које је услов да се ситуација контролише. Zаједница, повратак Срба, избори, онда можемо да разговарамо о нормализацији", каже Милановић.

Док Београд и Срби са Космета указују на нереаговање међународних мисија у јужној покрајини, али и ћутање Брисела, НАТО реагује - кратком објавом на Твитеру.

"Позивамо институције на Косову да одмах деескалирају ситуацију и позивамо све стране да реше ситуацију дијалогом. Кфор остаје на опрезу и обезбедиће безбедно окружење". наводе у објави на Твитеру.

Огласио се и бивши специјални изасланик Сједињених држава за дијалог Ричард Гренел. Напомиње - у дијалогу Београда и Приштине важно је да се примене постигнути споразуми. Фокус ставља на формирање Заједнице српских општина.

"Заједница је договарана више пута и одавно. И то би требало да буде фокус. Требало би да примењујемо раније постигнуте споразуме. А то да Курти одбацује постигнуте споразуме јер му се не свиђају, није добро за народ Косова, није добро за Албанце, није добро за Србе", рекао је Гренел.

О добробити локалне српске заједнице бесмислено је говорити док се не формира ЗСО, став је који се чује и из Москве. Портпаролка Министарства иностраних послова Марија Захарова каже да Русија са забринутошћу прати заоштравање ситуације на Косову и Метохији. Кривца за немире виде у Европској унији и Сједињеним Државама.

недеља, 01. октобар 2023.
18° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"