Читај ми!

Захарова: Осуђујемо провокације Приштине, криви САД и ЕУ

Портпаролка руског Министарства иностраних послова Марија Захарова навела је да Москва осуђује провокативне кораке Приштине који су, истиче, директно угрозили безбедност читавог региона Балкана. "Одговорност за ово је у потпуности на САД и ЕУ. Нису урадили ништа да отрезне елиту косовских Албанаца и натерају је да испуни своје обавезе према Бриселским споразумима из 2013. и 2015. године", поручила је Захарова.

Марија Захарова је рекла да је, док се на Косову не створи пуноправна Заједница српских општина са широким извршним надлежностима, како је првобитно договорено, бесмислено говорити о добробити локалне српске заједнице, као и самим изгледима за нормализацију.

На Телеграму је истакла да Москва са забринутошћу прати заоштравање ситуације на КиМ, где се, како истиче, настављају “прогони и насиље над српским становништвом које организују албански радикали“.

“У покушају потчињавања неалбанских северних крајева, привремени органи самоуправе у Приштини су 26. маја извршили насилно одузимање управних зграда општина Звечан, Зубин Поток и Лепосавић. Акцију је пратило брутално растеривање Срба који су изашли на мирне протесте уз помоћ сузавца, шок бомби и полицијских палица. Десетине демонстраната је повређено, многи су хоспитализовани.

Навела је да су “лицемерни и гневни повици Вашингтона и Брисела против ‘премијера‘ А. Куртија очигледно закаснили“. “Реакција је уследила када је јуриш већ био окончан. Ни мултинационалне косовске снаге ни Мисија ЕУ за владавину права – супротно својим мандатима – нису интервенисале. Више су волели, као и много пута до сада, да посматрају ову једнообразну срамоту споља“, навела је Захарова.

субота, 30. септембар 2023.
21° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"